Леверкузен е град в немската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Географското му разположение е в Бергишес Ланд, Райнланд, в близост до Кьолн. Леверкузен е от групата на т.нар. малките големи градове на Германия. Населението му е около 170000 души. Славата на германския град по света му носят футболният отбор Байер 04 Леверкузен и фармацевтичния концерн Байер (Bayer AC). „Кръстник” на града е аптекаря Карл Леверкуз, който в средата на XIX в. построява химична фабрика, която нарича "Леверкуз". След основаването на града през 1930 г., той приема името на прословутия аптекар.

Пъстра и интересна е историята на немския град Леверкузен. Историята на града е всъщност историята на няколко села, чието обединяване през 1930 г. обуславя раждането на Леверкузен – това са Висдорф, Шлебуш, Щайнбюхтел и Райндорф Връщайки се назад, назад във времето и надничайки в аналите, виждаме, че там е записано, как местността, на която днешен Леверкузен се простира, е спомената за първи път през X в. под името Хитдорф. Пет века по-късно - през 1458 г. тази земя е била позната под името Алкенрат, а след Средновековието вече преминава към графство и херцогство Берг. Леверкузен преживява две сериозни войни - Кьолнската война (1583 г. - 1588 г.) и 30-годишната война, по време на които определено не е пощаден, но в сравнение с останалите немски градове, не търпи чак толкова големи поражения. В началото на XIX век земите на днешен Леверкузен преминават към Прусия. Началото на възраждането на Леверкузен настъпва през 1861 г. когато фармацефта Карл Леверкуз построява своя фабрика в областта на Висдорф, в която година по-късно прехраната си изкарват около 80 човека. Това неминуемо налага построяването на временни постройки, които да служат за домове на персонала. Селището, възникнало около завода, собственикът Карл Леверкуз нарича Леверкуз по името на фамилния си имот Леверкузен.. През 1863 г. Фридрих Вескот и Фридрих Байер основават фирмата „Bayer”, която първоначално е построена във Вупертал. Присъединяването на Карл Дюсбург към тях през 1884 г. допринася изключително много за икономическия й разцвет. Следващите години са трудни за Карл Леверкуз и неговата фабрика, която той е принуден да продаде на "Bayer". С това сливане се откриват много нови работни места, което пък от своя страна привлича хора от съседните села и обуславя заселването по тези земи. Фирмата се премества в днешен Леверкузен и това налага нуждата от нови къщи и сгради, в които персонала да се настани. Така популацията и инфраструктурата на Леверкузен започват да нарастват. След даването на градски права на Леверкузен, през годините на национализма и по време на Втората Световна Война, водещи ръководни и управленски позиции заемат нацистите, много улици са прекръстени на водещи националистически лидери. Евреите в града са прокудени, а синагогата опожарена.

Несъмнено един от най-черните моменти в историята на Леверкузен е датата 07 ноември 1939 г. Точно тогава небето над немския град е бойно поле, на което се провежда въздушна война между германци и британци. През следващите години Леверкузен търпи големи катаклизми - претърпява множество бомбардировки, костващи хиляди животи и нанасящи огромни материални щети. Едва през 1975 г. небето над Леверкузен се изчиства и облаците на нещастието се разпръскват. Проведена е териториална реформа, благодарение на която към Леверкузен се присъединяват Хитдорф, Бергиш Нойкирхен и Опладен. Така на географската карта на Германия се ражда съседът на Кьолн и Дюселдорф – Леверкузен.

Описват Леверкузен като мястото където където градската история се слива с историята на индустрията. Несъмнено историята и всичко в града като цяло е белязано от фармацевтичната индустрия и най-вече от присъствието на световния концерн Байер АГ. Но все пак нали покрай него Леверкузен придобива международна известност. Това му лице по никакъв начин не измества привлекателността му като туристическа дестинация. Леверкузен предлага прекрасни възможности за почивка, защото е разположен в разклоненията на Бергишеc Ланд. Това е град с урбанистичен живот, в чиято непосредствена близост се открива селската идилия. Разбира се забележителности в града никак не липсват. Леверкузен изключително се гордее със тези свои перли:

- Форумът Леверкузен. Архитектурната забележителност е построена през 1969 г. Тя е сцена на всякакви представления, театрални постановки, опери и оперети, както и изложби. Форумът Леверкузен е културен център и модерен конгресен център, в който всяка година през есента се провеждат реномираните „Международни дни на джаза в Леверкузен“. Неслучайно Форумът Леверкузен е второто значимо място в Леверкузен за концерти, театрални постановки и други прояви. Преди това дълго време откритата през 1908 г. Ерхолунгсхаус към заводите Байер беше първият адрес за култура в Леверкузен.

- Замъкът Морзбройх. Историческото бижу е построено през 1951 г. и представлява прекрасен ловен дворец. Днес замъкът функционира като градски музей за модерно изкуство. Неговата сбирка включва над 400 произведения на изобразителното изкуство и пластиката, както и около 5000 графични произведения. Музеят домакинства на изложби, посветени на Йозеф Бойс, Герхард Рихтер, Анди Уорхол, Гюнтер Юкер или Ив Клайн. Замъкът Морзбройх е известен с изключителната си Японска градина, която независимо от годишните времена винаги е оазис на тишината и красотата, достъпен за всеки. Твърди се, че има хора, които идват в Леверкузен само заради японската градина.

- Музей KolonieMuseum. Постройката е издигната в типичната за XIX век архитектура, като целта й е да разказва и пресъздава начина на живот в област Байер;

- Огромният осветен кръст-лого на фирмата "Bayer", който е определен за един от символите на Леверкузен;

- Стадионът BayArena. Това е стадионът на един от източниците на слава за града - известния футболен отбор Bayer 04 Leverkusen.

- Водната кула Леверкузен-Бюриг. Това съоръжение е едновременно и туристическа атракция, и необходимост за Леверкузен - служи за осигуряване на електроенергията на града.

- Вила Рьомер. Вилата е разказвачът на историята на Леверкузен. Вила Рьомер е своеобразно подобие на дворец сграда, намираща се в квартал Опладен. Сградата на Вила Рьомер е предоставена като „Дом на историята на града“ на сдруженията на историците в Леверкузен.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Леверкузен