Манастирът „Ал.Невски” в Санкт Петербург представлява цял комплекс от църкви и други сгради. Новгородският княз Александър (1220-1263) е национален герой, който извоюва победа над немските и шведски нашественици и отблъсква войските им на изток от територията на Русия. Петър Велики смята, че битката през 1240 г., при която княз Александър получава прозвището Невски (от река Нева) се е състояла на мястото, където днес се издига манастирът.

Той е основан през 1710 г. от цар Петър Велики. Първата църква е построена от дърво през 1712г. През 1724 г. е построена нова църква и мощите на светеца са положени там. През 1750 г. императрица Елисавета изгражда сребърна гробница, в която е вложено тон и половина масивно сребро.Тук са преместени мощите на св.Ал.Невски. По-късно сребърната гробница и съдържанието й са пренесени в Неокласическия събор „Св.Троица”, построен през 1790 г.

В двете гробища на манастира са погребани изтъкнати руски творци като композитора Пьотр Илич Чайковски и писателя Фьодор Достоевски. Във времето на територията на комплекса са построени още църкви и др.сгради, така че през 1900г.тук вече има 16 религиозни сгради. Въпреки че след комунистическия режим, са останали малка част от сградите, в манастира „Ал.Невски” все още има две барокови църкви и първоначалния Неокласически събор.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Манастирът „Ал. Невски”