Водохранилищата на Аден-това архитектурно чудо отпреди 2000 г., се намира в скалист пролом под върха на угаснал вулкан,където е разположено пристанището на Аден. Те представляват масивни гипсови,измазани кухини, които са издълбани в скали.Открити са през 1854 г. от лейтенант Плейфеър - помощник дипломатически представител в Йемен. Той е човекът, който урежда почистването на това място-загадка,като урежда финансирането с британското правителство. Днес долното кръгло водохранилище носи неговото име.

Серията, спускащи се водонепропускливи резервоари са свързани с канали, а достъпът до тях се осъществява по стръмни стъпала.Оцелелите 18 резервоара, чийто капацитет е 42 млн. литра, са признати за чудо на инженерството. Първоначално резервоарите са били 53.

Предполага се,че водохранилищата са направени през 1 в. от химаритите, могъщо семитско племе.Поминъкът му бил земеделие,риболов и търговия с дървесен клей.Така че благодарение на тези водохранилища, хората са можели да напояват реколтата си ,въпреки редките валежи. Поддържани и използвани поколения наред, резервоарите са изоставени и въпреки огромните усилия на инженерите от 19 в., които са ги почистили, те никога повече не са използвани.

За туриста е интересно да посети това чудо на човешкия ум и ръце.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Водохранилищата на Аден