Санджусанген-до е главната зала на храма Ренгео-ин. Тя има размери 118 м дължина и 18 м ширина. Първоначално е построена от император Го- Ширакава през 12 в. близо до Киото,бившата столица на Япония.Изгоряла през 1249 г.,сегашната зала е точно реставрирана по оригинала през 1266 г. Името Санджусанген-до означава зала с 33 ниши.

В нея има впечатляваща експозиция от 1001 златни статуи на хилядоръкия Канон, който е будистко божество на милосърдието. Главният Канон, висок 18 м, има 11 лица и е направен от скулптура Танкей от школата Камакура. Той е поставен в средата на залата и от двете му страни има по 500 по-малки статуи на същото божество. Около главното божество са подредени 28 статуи-пазители. Санджусанген-до е обявен за национална съкровищница на Япония.

Санджусанген-до е известен още с тошия - състезание по стрелба с лък, което се провежда ежегодно от периода Едо(1603-1868) насам.Освен това, тук е много популярен е Ритуалът на върбата-празник, провеждащ се през пролетта и по време на който хората се докосват с върбови клонки, за да се предпазят от болести и да са щастливи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Санджусанген-до – Киото, Япония