Мостът е построен над река Юндинхз в Пекин. Наречен е така в чест на прочутия венециански пътешественик Марко Поло, който пребивава в Пекин от 1275 до 1292 г. Самият той,впечатлен от интересната архитектура на моста, пише за него, че ” е великолепен каменен мост, толкова прекрасен, че едва ли има равен на себе си в света”. Той е човекът, който разказва за първи път в Европа за това архитектурно чудо. Мостът е дълъг 267 м и широк 9,3 м.

Главното украшение на моста са изваяните каменни лъвове,които първоначално са били 627 на брой. Интересното е, че всеки от лъвовете не прилича на следващия. В днешно време броят на лъвовете е намалял на 500.В двата края на моста има императорски стели-плочи с надписи. Първата е поставена през 1698 г. в чест на завършването на строежа на моста,а другата –през 1751 г. по заповед на император Цзянлун и съдържа стихове, възхваляващи красотата на моста.

Той става особено известен покрай събитията през 1937 г., когато японците обстрелват китайски войници и това е повод за избухване на японско-китайската война. От едната страна на моста има Мемориална зала в памет на загиналите китайски войници в съпротивителната война срещу японската окупация.

Етикети: Марко Поло |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мостът на Марко Поло-Пекин