Теракотената армия в Синан – това е армия от 8000 войници, направени от глина в естествен ръст, за да съпътстват в отвъдното, първия император на Китай, Цин Шъ Хуан Ди (260-210 г.пр.н.е). Той обединява Китай в политически единна общност, стандартизира писмото, теглилките, мерките и монетите в цялата територия.

От древни времена китайците вярват в живота след смъртта. Затова гробниците на императорите представляват копие на живота им на земята. По тази причина Цин Шъ Хуан Ди започва да строи гробницата преживе, като глинените войници са изработени по негова заповед. Самите войници са моделирани като истински – държат мечове и копия, за да пазят некропола на императора. Войниците са с височина 187-197 см и всеки от тях е с уникално изражение на лицето, различно от това на съседния войник.

Гробницата, в която е открита Теракотената армия, представлява пирамида, висока 76 м, разпростираща се на площ 350 кв.км. Открита е от селяни, копаещи кладенец през 1974 г. Днес, хилядите войници от Теракотената армия, са достъпни за обществени посещения, като са изложени заедно с други находки от могилата в специален музей. Това безценно археологическо съкровище е включено в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Теракотената армия – Синан