Град Лил (Lille) е разположен в северна Франция, на границата с Белгия. Населението му е около 230 хил. души. Основан през 11 в., град Лил е принадлежал в различни периоди на Фландрия, Бургундия, Испанска Нидерландия, Германия и Франция.

Една от най-запазените сгради е цитаделата с форма на звезда. Това е величествено укрепление, проектирано през 1667 г. от военния инженер на Луи IV, за да защитава града от Испанска Нидерландия. По това време Лил става част от Франция. Лил е вторият град в света след Париж, в който има осветление от 1667 г.

Друга забележителност на града е високата 105 м камбанария в сградата на кметството от 30-те години на 20 век. Обявена е от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. В град Лил е роден Шарл дьо Гол (1890-1970) - генерал, политик и първи президент на Петата република. В негова чест, площадът в центъра на града носи неговото име. В този старинен град има запазени интересни фламандски къщи със стръмни фронтони. Една от най-привлекателните сгради на площада е старата фондова борса, построена през 1653 г. във фламандски ренесансов стил.

В Двореца на изящните изкуства са изложени художествени произведения на фламандски, френски ,холандски, италиански и испански майстори от 15 до 20 век, сред които и творби на Гоя. Музеят на съвременното изкуство се намира в предградието Вилньов д’Аск. Интересна тук е колекцията от творби на кубизма.Всяка пролет град Лил става домакин на Панаир на изкуството, който е посещаван от известни художници писатели и скулптори.

Световно известният химик и биолог Луи Пастьор е работил в града през 1854-1856г. Град Лил е родно място и на българския журналист, публицист и общественик Георги Тамбуев(1933-2003).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лил