Колмар (Colmar) е град в Североизточна Франция, регион Елзас. Населението му е около 67 хил. души. Споменава се за първи път през 9-ти век. В различни периоди от времето е минавал в границите на Германия, а от 1918 г. се причислява окончателно към територията на Франция.

Колмар е важен град-крепост през Средновековието. Тук са запазени голяма част от средновековния център и старинните църкви и манастири. В стария град движението на автомобили е забранено, така че разходката може да бъде приятна и спокойна.

Една от най-големите забележителности на града е манастирът „Унтерлинден“, основан през 13 век. Наречен е така заради многото липови дървета в двора на манастира. Той е преобразуван в музей през 1849 г. Най-забележителният експонат на манастира е олтарът Изенхайм , който е изрисуван първоначално за манастира Изенхайм, намиращ се на 22 км от Колмар. Художник е Матиас Грюневалд, живял и работил през 16 в.

Недалеч от музея „Унтерлинден“ се намира базиликата „Сен Мартен“ от 13-14 век. Прелестната „Мадона в беседката с рози“, нарисувана от колмарския художник Мартин Шонгауер през 16 в., може да се види в Доминиканската църква.

Интересни в град Колмар са старинните полудървени къщи с покриви от цветни керемиди. Къщата „Адолф“ е построена през 1350 г.,а някогашната сграда на караула е с интересен ренесансов балкон. Удивителната къща със стоте глави, строена през 1609г., поразява с фасадата си от човешки лица и гротескни маски. Архитектурен бисер на Колмар е “Дом Пфистер“ от 1537 г., който е един от най-красивите буржоазни домове, съхранени до днес. В квартала „Малката Венеция“, криволичещи улици и мостове пресичат каналите, свързани с р.Ил, а къщите около тях са като излезли от приказките.

Родният дом на прочутия автор на Статуята на свободата Фредерик Огюст Бартолди(1834-1904), е превърнат в музей, в който са изложени първите скици на уникалния му проект. Друга ярка забележителност на Колмар е Фонтанът на винаря, посветен на елзаските собственици на лозя. Градът е столица на винарския район Елзас и затова тук се провежда ежегодно през август Панаир на виното.

Колмар е първият град във Франция, който получава специалната награда на Академията за улични изкуства, заради отличното постижение в обновяването на старата част на града през 1997 г. Така че градът е осветен в различни цветове всяка привечер петък и събота през цялата година, както и по време на големи събития , свързани с историята и културата на Колмар. С помощта на 900 компютърни източници на светлина и оптична кабелна мрежа се осъществява оригиналното светлинно шоу.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Колмар