Замъкът Амбоаз

Информация | Kарта
seen
1828
facebook
Замъкът Амбоаз Photocredit: Florence Piot | Fotolia

Замъкът „Амбоаз“ е известен архитектурен шедьовър, разположен в долината на р.Лоара, на левия и бряг. Намира се близо до едноименния град, който е популярен туристически център. Историческите данни сочат, че на това място още в дълбока древност е имало селище, а после и крепост. През 12 в. Хюго, васал на Анжунския граф, построява великолепен замък. По-късно при Шарл VII, замъкът става кралска резиденция. През 1495 г. при Шарл VIII в комплекса са добавени италиански елементи на обзавеждането. Благодарение на италианския градинар Пачело да Мерколиано са преустроени градините на замъка. А двете кули будят възхищение със своите размери и големите винтови подемници, с които на нивото на замъка могат да се издигат коне и дори карети. След трагичната смърт на Шарл VIII, на престола се възкачва Луи XII, който прекратява строителството в замъка. Но е построен параклисът “Св. Хуберт“-пример за пищна готическа архитектура. Твърди се, че тук е погребан Леонардо да Винчи.

При Франсоа I, обновленията в замъка се възстановяват. По време на неговото управление, замъкът „Амбоаз“ играе важна роля в политическия живот на страната. Тук се разписват Ноайонския мирен договор с краля на Испания, Болонския конкордат с папа Лъв X през 1516 г., мирния договор с Швейцария, договорът Камбре (Мирът на дамите) от 1529 г. и Лондонското съглашение с Хенри VIII. Франсоа I създава един бляскав живот в „Амбоаз“. Редуват се рицарски турнири, балове с маски и фойерверки, режисирани от любимия гост на краля, Леонардо да Винчи. През 1560 г., когато на престола е Франсоа II, женен за Мери, кралицата на Шотландия, се случва едно запомнящо се събитие. Има заговор срещу краля от протестанти, начело с принц Конде. Метежниците са разгромени и стотици трупове са провесени от зъберите на укрепленията. Само след три години между кралицата-майка Катерина Медичи и принц Конде се сключва съглашение, според което се провъзгласява свобода на вероизповеданията.

През 17 в. замъкът се ползва като затвор за важни политически лица като Фуке-много добър финансист в кралския двор на Краля слънце Луи XIV, и обвинен в злоупотреба; и херцог дьо Лозюн.

В наше време замъкът „Амбоаз“ е отново в ръцете на кралското семейство. На територията на замъка се намира малкото, изискано имение Клю Люс. През 1516 г. крал Франсоа I настанява тук Леонардо да Винчи. След смъртта на големия художник , много негови картини и скици остават на крал Франсоа I. Има музей, в който са запазени техническите чертежи и експерименти на Леонардо. Представени са и компютърно генерирани модели на някои от изумителните му изобретения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS