Дижон

Информация | Kарта
seen
2219
facebook
Дижон

Град Дижон е разположен в Източна Франция с около 150 хил. жители. Известен е със знаменитата си дижонска горчица.

През 14 в. Дижон е столица на региона Бургундия. Дворецът на Великите херцози е голямата забележителност на града. Най-старите запазени части са кулата Тур дьо Ба от 14 в. и сводестите кухни от 15 в. От кулата „Филип льо Бон“също от 15в. се разкрива прекрасна гледка към града. В част от огромната сграда на двореца се помещава Музеят на изящните изкуства, където са изложени творби на холандски и фламандски майстори.

Старият Дижон впечатлява с прекрасната си архитектура. Красиви са полудървените къщи със стъклописи по прозорците от 15в. Близо до Двореца на херцозите се намират:Къщата на шамбелана с интересен вътрешен двор и спираловидно каменно стълбище от 15 в., къщата на Обрийо с фасада с аркада от 13в., Къщата на Вогюи,отличаваща се с покрива си с бургундски многоцветни керемиди и вътрешен двор,облицован с розов мрамор,Къщата с изваяните каменни кариатиди ( женски статуи, които служат за подпора и като украса на сграда).

На фасадата на готическата църква „Св. Богородица“ има средновековен часовник с фигури, отброяващи часовете.

От забележителностите на Дижон представляват интерес някогашното абатство „Сен Бенин“и катедралата. Градът се свързва и с това, че е родно място на Гюстав Айфел, архитекта на известната Айфелова кула в Париж.

В този приятен за посещение град, непременно трябва да се опита популярната напитка „кир“, обичайно сервирана като аперитив. Тя е приготвена за първи път от свещеника Феликс Кир и представлява коктейл от вино и ликьор от касис. „Кир“ се предлага вече в цял свят даже с пенливо вино и сайдер.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS