Бон

Информация | Kарта
seen
1768
facebook
Бон

Бон е град във Франция, разположен в южната част на департамент Кот д’Ор, регион Бургундия.Тук се намират едни от най-известните лозя в света.

Една от големите забележителности на град Бон,Франция е Отел Дию. Това е една интересна сграда с покрив от многоцветни плочи и кули, основана като болница през 1443 г. Последният пациент е изписан оттук през 1971 г. От всички стаи, които са отворени за посещения,най-хубава е кухнята с огромно огнище, шиш за печене и медни съдове. Тук се пази най-прочутата олтарна творба от 15 в. „Страшният съд“ от Рогиер ван дер Вайден. Художникът по впечатляващ начин е изобразил богато оцветените фигури, изпъкващи на златния фон.

Приятно впечатление оставя у посетителя старият град Бон, състоящ се от тесни калдъръмени улички с красиви къщи от 15-16 век. В сградата на кметството, бивш манастир от 17 в., се помещава Музеят на изящните изкуства, където наред с холандска и фламандска живопис, има и сбирка от творби на Феликс Зием, роден в Бон през 1821 г. Музеят на бургундското вино се намира в прекрасна къща от камък идърво от 14-16 в. ., която е била дворец на херцозите на Бургундия. Интересен експонат тук е гигантската преса за изстискване на гроздов сок.

В олтара на обновената църква „Св. Богородица“,построена през 12в., се съхраняват пет гоблена от 15 в., изобразяващи живота на Дева Мария.

Наблизо до град Бон са замъците: “Мерсо“ с изби за вино от 14 в.,“Рошопо“,“Кортон Андре“.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS