Флоренция

Информация | Kарта
seen
19604
facebook
Флоренция

Флоренция (Firenze) е главен град на областта Тоскана. В периода 1865 - 1870 е и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно, на площ около 102 км2 с население около 356 000 души. Счита се за люлка на западноевропейския Ренесанс. Флоренция е управляван дълги години от фамилията Медичи. Селището е основано през 59 г.пр.н.е. от ветерани на Юлий Цезар под лат. име Florentia (цветуща). По-късно се превръща в град, който през IV в. става резиденция на епископ. След това Флоренция попада под властта на Византия, на остготи, лангобарди и франки. Възраждането на града започва през X в., а през 1115 г. Флоренция се превръща в автономна област. През 1252 г. Флоренция въвежда собствена златна монета - флорин, високо котирана в Европа. Градът бързо се разраства и през 1340 г. населението достига 80 000 души, но скоро чумата рязко намалява тази численост. Вълната и коприната са осигурявали голяма част от приходите на града. Рода Медичи, чрез Козимо Медичи контролира града задкулисно от 1400 г. Властта му произтича от подкрепата и сътрудничеството с новите емигранти. Фактът, че Медичите са били банкери на папата, също подпомага разрастването на тяхната власт. Козимо е наследен от своя син Пиеро ди Козимо Медичи, който впоследствие през 1469 г. е наследен от внука на Козимо - Лоренцо. Лоренцо "Великолепни" е голям покровител на изкуствата, възлага работи на Микеланджело, Леонардо да Винчи и Ботичели.

През XV в. във Флоренция работят също Брунелески, Мазачо, Донатело, Алберти, Гиберти, Гирландайо и мн. др. След смъртта му през 1492 г. и заточението на сина му Пиеро през 1494 г. първият период от управлението на Медичите завършва с възстановяването на републиканското управление.

Замирането на клана на Медичите и възкачването (оглавяването) през 1737 на Францис Стефан, дук на Лорейн и съпруг на Мария Тереза, водят до присъединяването на Тоскана към територията на Австрийската корона. Австрийското управление е било непрекъснато в отбранителна позиция спрямо апетитите на и кралството на Сардиния-Пиемонт през 1859 и Тоскана става провинция на обединеното италианско кралство през 1861.

Флоренция измества като италианска столица през 1865 г., като става седалище на първия държавен парламент, но след 6 години е заменена от . След като населението на Флоренция се удвоява през XIX в., през XX в. то се утроява с разрастването на туризма, търговията, финансовите услуги и индустрията. Във Флоренция непременно трябва да се посетят: и площад Дуомо; Църква Михайл от градината; и ; ; ; ; Църква Св. Лаврентий и параклисите на Медичите; Двореца Медичи-Рикарди; ; ; и градините Боболи; и много други.

Снимки Флоренция
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Флоренция. Снимки от Флоренция и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед от Флоренция
Флоренция - изглед към река Арно
Флоренция - изглед към града
Изглед към град Флоренция
Флоренция - река Арно
Катедралата във Флоренция
Купола на Брунелески - Флоренция
Флорентинският баптистерии
Библиотеката във Флоренция
Флоренция - църква Сан Марко
Флоренция - църква Сан Лоренцо
Флоренция - Вратите на рая
Флоренция - кули
Флоренция - църква Санта Кроче
Флоренция - Санта Мария Новела
Флоренция - Палацо Векио - кула
Флоренция - Старият дворец
Флоренция - 
часовника на Стария дворец
Флоренция - Статуята на Персей в лоджията
Флоренция - Лоджията на площад Сеньория
Флоренция - Статуята на Давид на площад Сеньория
Парк във Флоренция
Мостовете на Флоренция
Флоренция - прасенце на късмета
Флоренция - синагогата
Флоренция - галерия Уфици
Флоренция - крепост
Флоренция - камбанарията да катедралата
Флоренция
Флоренция
Флоренция - площад Синьория
Флоренция - площад Санта Кроче
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Флоренция
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
19.01 °C | ясно небе

Вятър: 0.5 m/s

Влажност: 77 %

Атмосферно налягане: 1017 hpa

Облачност: 0 %

RSS