Поатие

Информация | Kарта
seen
2547
facebook
Поатие

Поатие е древен град, разположен в Централна западна Франция, отличаващ се с красиви романски сгради. Населението му е около 90 хил. души. Градът е известен с това, че близо до днешния град се е състояла известната битка от 732 г., когато войските на Карл Мартел-основателят на династията на Каролингите, разбиват арабите и спират нашествието им в Западна Европа. Предшестващата победа на българския хан Тервел над арабите при Константинопол през 718 г.,също помага за съхраняването на християнството в Европа. А през 1356 г. Черният принц спечелва битка при Поатие и запазва Поатие и Аквитания за английската корона.

Една от най-големите забележителности на стария град Поатие е църквата „Св. Богородица“, построена през 12в. в романски стил. Много средновековни скулптури, заобиколени от островърхи кули, характерни за този стил, се намират на западната фасада на църквата.

Интересна е архитектурата на Съдебната палата, разположена близо до църквата „Св.Богородица“.Тук се намират чудесни артефакти от двореца на аквитанските херцози от 12 в.

Църквата „Сан Илер льо Гра“от11в. е характерна с една от най-нетрадиционната архитектура в Европа.Тя има седем странични кораба, поддържани от „гора“ от колони. Баптистерият „СенЖан“ от 4в. е най-старата християнска сграда във Франция. Тук са запазени римски мраморни колони, фрески и кръщелен купел за потапяне в цял ръст. Наблизо до град Поатие се намира паркът „Футуроскоп“, открит през 1987г.Тук са представени всякакъв вид виртуални технологии: високи колкото седем етажна сграда екрани;“вълшебно килимче „ с екрани отпред и пред вас; зали със столове, симулиращи движенията на екрана; 3D прожекции; роботизиран зоопарк и джиротур на върха на въртяща се кула.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS