Каор е град в Югозападна Франция, разположен на р. Ло. Населението му е около 21хил. души.През Средновековието Каор има важно значение като главен град на областта Керси. През 1360 г., по време на Стогодишната война, попадайки под властта на англичаните, градът обезлюдява. По-късно преминава към територията на Франция, но не се възстановява напълно.

Една от големите забележителности на град Каор е прочутият мост Валентре-символ на града, построен през 14 век, за да защитава града от нашествия. Мостът се издига върху седем готически арки,а трите кули върху тях са служели за наблюдение и охрана. Обявен е от ЮНЕСКО за обект на Световното наследство.

Главната улица на Каор е наречена на известния политик и радикал от 19 век, Леон Гамбета, който е роден в града. Заедно с многото интересни неща, които се предлагат тук, трябва непременно да се опита едно от най-хубавите вина на Франция-vin noir.

Старият квартал е изпълнен с атмосферата на историята.Внушителните представителни къщи, запазени от векове за поколенията, са впечатляващи с каменоделската украса и изящно изработените дървени еркери. Една от най-очарователните къщи е Отел Роалде, с фасада от резбовано дърво и покрив от вече избелели червени керемиди.

В центъра на стария град се намира Катедралата“Св. Стефан“, построена в романски стил. Двата големи купола са украсени с фрески от 14 в. Но най-великолепната забележителност на катедралата е тимпанът от 16 в. над северната врата, с изображение на Възнесение Господне.

От хълмовете на север и юг от Коар, се открива прекрасна гледка към ансамбъла от кули, укрепления и мостове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Каор