Рокамадур

Информация | Kарта
seen
1996
facebook
Рокамадур

Рокамадур е малко селце, намиращо се в голямата клисура на река Алзу в Югозападна Франция, което е едно от най-посещаваните места във Франция. Всичко започва с това, че през 1166 г. тук било открито тялото на мъж, смятан за Закхей-съпруг на света Вероника, по-късно прекръстен на свети Амадор. Мощите му се считали за чудотворни и затова тук, в Рокамадур започнали да идват поклонници от цял свят.

Параклисът „Св. Богородица“, издълбан в скалите през 1479 г., придобива този си вид след реставрацията му през 19 век. Голямо стълбище с 216 стъпала води от селото до параклиса. Най-силно вярващите поклонници са изкачвали на колене тези стъпала. В параклиса се съхранява статуята на Черната мадона, която е поставена в красиво резбован олтар. Тя представлява грубо издялана от дърво статуя на Дева Мария, потъмняла от времето. Поклонниците оставяли пред статуята на Черната мадона различни скъпи за тях предмети, като вярвали, че тя ще им помогне.

Над параклиса се издига камбанария от 9 век.Според легендата, камбаната започва да бие сама, когато предсказва чудо.

Вляво от параклиса се намира базиликата „Сен Совер“ от 12 в., където е криптата на свети Амадор с положените му там останки. Тя също е реставрирана през 19 век.

На върха на скалата е построен замък-укрепление за защита на светилището, който е реставриран през 19 век.Тук може да се види издялания в скалата чудотворен меч на Роланд. Роланд е историческа личност-военачалник от войската на Карл Велики. В музея на сакралното изкуство е изложена огромна колекция от предмети на църковното изкуство.

В скалите са открити няколко пещери: пещерата Мервей, използвана за убежище на хора още от палеолит; пещерата Линар, която е служела за жилище и некропол в периода на бронзовия век.Наблизо до селището Рокамадур се намира огромната варовикова пропаст Падирак с ширина 100 м и дълбочина 246 м. Асансьори и стълби се спускат до самата пропаст. Търсачите на силни усещания могат да се разходят с плоскодънна лодка по подводната река и да разгледат Залата с големия купол-пещера висока 90 м.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа
RSS