Река Ло

Информация | Kарта
seen
1316
facebook

Река Ло минава през Югозападна Франция, а долината й е осеяна със зелени ливади, високи хълмове, старинни красиви села, крепости, пещери и замъци.

Едно от най-красивите села в долината на Ло, е Сан Сирк Лапопи. Голяма част от къщите са строени през 13-16 век. Разположението на селото, магията от спокойствието, красотата и многото живописни кътчета тук, са причината Андре Бретан (1896-1966) - писател и лидер в сюрреализма, да се влюби в това място. От 1950 г. до смъртта си през 1966 г., той прекарва всяко лято в Сан Сирк Лапопи. Друга известна личност, Пиер Дора-каталунски художник, е живял тук със семейството си от 1930 до 1939 г.

Това романтично място е било забелязано много отдавна. Според преданията, през Средновековието тук са живеели три знатни фамилии, които си съперничели в строителството на внушителни къщи и замъци. Може би затова сградите, възстановени с много любов, са така интересни и забележителни. Замъкът Сенвиер от 13 в., е един от многото замъци,разположен съвсем на брега на р. Ло. Срещу него на срещуположния бряг има троглодитно село,издълбано в скалата, откъдето изгледа към замъка е уникален. Каменната ограда, кулите за наблюдение, вътрешния двор, красива градина и каменно стълбище са с удивителна архитектура.

В следващото курортно селище Кажарк, е била лятната къща на Жорж Помпиду-президент на Франция от 1969 до 1974г. Домът на изкуствата „Жорж Помпиду“ представя изложба на съвременно европeйско изкуство.

Другият замък в долината на Ло, Ларок Туарак е бил изгорен до основи от англичаните през 14 в. Построен наново, той има приказна осанка.

Фижак е малък пазарен град, разположен на р.Ло. Интересна тук е сградата на Монетния двор от 13в. Във Фижак е роден Жан Франсоа Шампалион - световно известен египтолог. Той пръв успява да прочете йероглифите върху Розетския камък през 1822 г., открит от войниците на Наполеон през 1799 г. в Египет,град Розета. От 1802 г. той е изложен в Британския музей. Във Фижак има музей „Шамполион“, който е посветен на писмеността по света.В музея, на една площадка, на пода е изработено пано от черен гранит-копие на Розетския камък, създадено от американеца Джоузеф Кошут.

Другото красиво село по река Ло, е Еспаняк Сан Олали с манастира от 13в., наречен манастир на Райската долина.

В долината на Ло има редица пещери, най-интересна от които е пещерата Пеш Марл, открита през 1922 г. от две момчета. В нея има праисторически рисунки отпреди 20хил.години.Великолепните изображения на мамути, коне, северни елени, а също отпечатъци от човешки длани и детски стъпки, будят учудване и възхищение. Замъкът „Бонагил“ от15в. също е в долината на р.Ло и близо до град Каор. Беранже дьо Рокфой разширява съществуващото укрепление от 13в., като идеята му е да построи уникална непревземаема крепост. Готова е след 40 години и наистина е шедьовър на военното инженерство. Но никой не напада огромния бял замък, и така Беранже не успява да докаже идеята си.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS