По

Информация | Kарта
seen
996
facebook
По Photocredit: bbsferrari | Fotolia

Град По е разположен в Югозападна Франция в подножието на Пиренеите и на 100 км от Атлантическия океан.Населението му е около 85 хил. души. Мекият климат, красивата природа и здравословния въздух, са причина в края на 19 век тук да се заселят много англичани, руснаци и бразилци. Къщите и вилите са красиви и изискани в едната част от града, а има и стара част с тесни калдъръмени улички и полудървени къщи, които също носят очарованието на това прекрасно място.

В град По са построени едни от първите голф-игрища в континенталната часта на Европа. Също така тук е открита една от първите авиационни школи в света, където са се обучавали френски летци преди Първата световна война. Сега в град По има Музей на авиацията, където има интересни документи за историята на навигацията и снимки от посещенията на видни личности, като братята Райт-първите американски авиоконструктори и пилоти.

Самото разположение на град По - 45 мин. от ски-пистите на Пиренеите и на 1 час път от крайбрежието, предполага развитието на различни видове спорт.Тук се провежда ежегодно автомобилно рали, а също и шампионат на Франция по кану-каяк.

Най-голямата забележителност на града, е замъкът „По“, разположен на река Гав дьо По. Началото му е поставено от графовете Фоа, които са построили тук ловна хижа. Огромната централна кула от червени тухли е добавена от Гастон Фебю през 14 век. През 16 век, този красив замък с живописно разположение се превръща в ренесансов дворец с изящно резбовани врати, прозорци и аркади. Всичко това се извършва благодарение на Маргарет от Ангулем, сестра на ФрансоаI, която се оженва за наварския крал Хенри. Тук е родена тяхната дъщеря Жана III Наварска(1528-1572), а също и техният внук Анри Наварски (1553-1610), който става крал на Франция като Анри IV през 1589 г. В замъка са запазени чудесни гоблени от времето на Жана III Наварска, кухните от 16 век и една черупка от гигантска костенурка, за която се предполага, че е била люлка на Анри IV. Огромният кралски парк е любимо място за отмора и разходка на многото туристи и местни жители. В музея на изящните изкуства близо до замъка, са изложени творби на Ел Греко, Рубенс, Дега и др.

Град По има и една сравнително нова придобивка-огромна концертна зала с впечатляваща архитектура.

За да има завършек посещението на това красиво кътче на Франция, трябва да се посети и живописното селище Журансон на другия бряг на реката,известно с големите масиви лозя и превъзходното вино.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
слаб дъжд
8.27 °C | слаб дъжд

Вятър: 3.6 m/s

Влажност: 100 %

Атмосферно налягане: 1014 hpa

Облачност: 92 %

google RSS