Антиб е град във Франция, разположен на скалист нос на брега на Средиземно море. Градът е един от най-известните курорти на Ривиерата. Населението му е около 80 хил. души. Основан е през 5в. пр.н.е. от гръцки колонисти и се е наричал Антиполис. По-късно през 27 г.пр.н.е., град Антиб става част от Римската империя и център на средиземноморската търговия. Крепостите и пристанището са реконструирани от Вобан през 17 в. Над пристанището се намира старият град, до който се стига пеша. Тук уличките са тесни, калдъръмени и с много магазинчета, в които наред със сувенирите могат да се видят и как се практикуват старите занаяти. Укрепленията на град Антиб са позволили да се запазят голяма част от историческите паметници.

Замъкът „Грималди“ се извисява върху укрепленията над морето. Тук отсяда Пикасо през 1946г. От престоя му в Замъка, който сам счита за много плодотворен, са едни от най-хубавите му картини-„Радостта от живота“, „Нощен риболов в Антиб“ и „Серия Антиполис“, които дарява на града. От 1966г. замъкът „Грималди“ е обявен за Музей на Пикасо. Тук са изложени около 25о негови творби, а също и картини на други художници като Никола дьо Стал и Модиляни. На терасата са поставени скулптури на Миро и Риш, които изглеждат впечатляващо на фона на морето.

В Музея по история и археология край укрепленията, са представени гръцки, римски идр. находки в две големи зали с цилиндрични сводове.

Кварталът Жуан ле Пен, на запад от Антиб, е красив и богат. В началото на 20в. той е присъединен към основния град. Тогава той става един от най-посещаваните места от музиканти, артисти, художници и богаташи. В курорта Жуан ле Пен има много ресторанти, казина и дискотеки, където кипи нощен живот. Американският джазсаксофонист Сидни Бекет се влюбва в този град и през 1951 г. празнува тук своята сватба. Железопътният магнат Франк Гулд открива тук първото лятно казино. Американският артист от италиански произход Рудолф Валентино има разкошна вила на това очарователно място. Всяка година през юли в Жуан ле Пен се провежда световен джаз фестивал. В пристанището на Антиб са акостирали огромни яхти. Повечето от плажовете са частни. Обществените плажове са скалисти, но ненакърнени от човешка дейност. Така че, ако човек реши да посети Ривиерата, непременно трябва да се отбие в Антиб.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Антиб