Град Сен Тропе (Saint-Tropez) е разположен в Югоизточна Франция на брега на Средиземно море, на 40 км от Кан и на 60 км от Тулон. Първото селище на мястото на днешния Сен Тропе е основано през 2 век пр.н.е. До Първата световна война Сен Тропе е главно пристанище на Франция на Средиземно море. Днес, градът е морски курорт на френската Ривиера със световна известност. Населението му е около 6 хил. души.

Красивата природа и чудесните плажове привличат много знаменитости, които и сега купуват вили и старинни къщи в този очорователен град и прекарват голяма част от живота си тук. Френският писател Ги дьо Мопасан(1850-1893) се премества в Сен Тропе през 1880г. и това е най-ползотворния период от творчетвото му. Френският художник Пол Синяк (1863-1935) си купува къща в Сен Тропе през 1898 г. и домът му се превръща в рай за много художници и други творци. През 30-те години на 20 в. в Сен Тропе масово пристигат много творци, като френския писател, поет, артист, художник и сценарист Жан Кокто(1889-1963) и скандалната френска писателка Колет(1873-1954).

В Сен Тропе са заснети шестте кинокомедии със знаменития Луи дьо Фюнес. Затова и сградата на жандармерията, където са снимани част от епизодите, е забележителност в Сен Тропе. През 1956 г. тук е създаден филмът „И бог създаде жената“ с участието на Бриджит Бардо, след което градът придобива голяма популярност. Известната френска артистка все още живее във вилата си извън Сен Тропе, като се е посветила на защита на животните.

Памплон е най-модерният плаж в Сен Тропе, а очарованието на този малък и същевременно толкова посещаван град се чувства най-вече през лятото. Интересен е пазарът на площад „Лис“ сутрин, а вечер кафенетата около пристанището са една чудесна атракция. Вижда се, че богатите знаят как да живеят и се забавляват. Тук не се чува силна музика. Морската вода е кристално чиста, а залезите са прекрасни, особено ако се наблюдават от яхта на разходка в морето. Всяка година през октомври в Сен Тропе се провежда традиционна международна Регата.

В стария град пораклисът „Благовещение“е превърнат в Художествен музей, където се съхранява художествена колекция, която Жорж Грамон подарява на Сен Тропе. Тук има творби още на Дерен, Синяк, Сьора, Дюфа и Брак, по-голяма част от които са били влюбени в Сен Тропе. Интересна забележителност на града е Цитаделата, която е пазела града от набези.Шестоъгълната крепост е с дебели зидове, а трите кули са служели за наблюдение. Сега тук се помещава Музей на корабоплаването-клон на музея в двореца „Шайо“ в Париж.

Сен Тропе е една приказка от „Хиляда и една нощ“.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сен Тропе