Екс ан Прованс

Информация | Kарта
seen
2409
facebook
Екс ан Прованс

Екс ан Прованс е град в Югоизточна Франция, регион Прованс, на 30 км от Марсилия. Населението му е около 145 хил. жители. Характерно за времето в Екс ан Прованс е, че тук има 300 слънчеви дни в годината. Основан е от римския консул Сектиус, заради горещите извори , които изобилстват тук. Екс ан Прованс е един красив, елегантен и пълен с исторически забележителности град. Емблематични за града са стотиците фонтани, вдъхващи красота спокойствие и любов. Булевард Мирабо е най-хубавият булевард в Екс. Преди това тук е имало стари укрепления, но управата на града е решила, че на тяхно място може да се появи едно възхитително място с много зеленина и фонтани, заедно с екстравагантните къщи от 17 и 18 век. Един от най-красивите фонтани в града-Ротондата, е на входа на булевард Мирабо. Удоволствие е човек да спре за отмора в някое от многобройните интересни кафенета тук.

За да се потопи човек в историята на града,трябва да посети Стария град на Екс. Сред забележителностите е Старото кметство от 17 век. Епископският дворец е от 16-17 век.В него се помещава Музеят на гоблените. Те пресъздават сцени от живота на Христос и от ежедневието на обикновените хора. Уникалността им е в това,че цветовете им са се запазили, въпреки че са създадени през 17 век. Красивият фонтан „Еспелюк“ е преместен на площада пред епископския дворец през 15 в. Разхождайки се , не може да не се забележи Часовниковата кула с астрономическия часовник и с четирите дървени статуи. Интересна е църквата „Мадлен“-бивш метох от 13 век, преустроен през 18 век, а днес е музей с творби на местни художници.

Но най-впечатляващата и красива сграда в стария град е Катедралата „Св. Спасител“, която започва да се строи през 1 век върху римски основи и е завършена през 18 век, като добавените постройки и вътрешния интериор принадлежат на три стила(романски, готически и неоготически). Майсторски резбованите от орех врати от 16 век , са дело на братята Реймънд и Жан. Чудесните колони на баптистерията са от времето на Меровингите от 5 век. Сред съкровищата на вътрешната част на църквата е триптихът от 15 век на Никола Фроман „Горящит храст“. На централния панел е изобразена Богородица с детето, сякаш са кацнали на горящия храст. На преден план долу е Мойсей със стадото си. От двете страни на централния панел са изобразени крал Рене I- отляво и съпругата му кралица Жана –от дясната страна. Каменния олтар, поставен в катедралата през 1823 г., също е интересен. Представлява издялани от камък фигури на Дева Мария с Христос. Органът в тази внушителна църква, е произведение на изкуството. Заслужава си да послуша човек чудесната музика тук, по време на тържествена литургия.

Град Екс ан Прованс е свързан с великия художник Пол Сезан, който живее и работи тук от 1897 г. до смъртта си през 1906 г. Ателието му се намира в изискания квартал „Мазарен“. Сега то е възстановено така, както е обзаведено докато е бил жив Сезан. Всеки четвъртък през месец юли, в градините на ателието на художника се организира обмен и пикник. В музея „Гране“ са изложени осем творби на Сезан. Фондацията „Вазарели“ се помещава в семейното имение на Сезан, което е проектирано от самия художник.

Извън града на около 3 км на север се намира мястото на първоначалното селище Екс, където при разкопки са разкрити укрепления и жилищни сгради. А западно от град Екс е разположен мемориалният обект „Фабриката“. Това е тухлена фабрика, използвана като концентрационен лагер по време на Втората световна война, където са били затваряни художници и интелектуалци, които не се вмествали в каноните на управляващите. Посещението на Екс ан Прованс е едно незабравимо преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS