Корсика е остров разположен на запад от Италия, на Югоизток от Франция и на север от остров Сардиния. Той е четвърти по-големина в Средиземно море. След няколко века италианско господство, през 1768 г. островът е продаден на Франция. Но официално през ноември 1789 г., Корсика става френска провинция с декрет на Учредително събрание на Франция. Населението на острова е около 270 хил. души. Столицата е град Аячо-родно място на френския държавник и военачалник Наполеон Бонапарт.

Остров Корсика е диво и красиво място, описвано като „планина в морето“. Крайбрежната му ивица е великолепна със съчетанието от назъбени скали и чудесни плажове.Тук се намират възхитителни курорти с големи яхтени пристанища, различни водни спортове и страхотен нощен живот. Дивната природа на Корсика се вижда най-вече зад крайбрежната фасада. Тук овчарите все още пасат стадата си, като ги местят между равнините и високите пасища.

В североизточната част на острова има голям природен парк, създаден през 1972г. Той обхваща залива на Порто, резерватът Скандола, който е в списъка на ЮНЕСКО, и някои от най-високите планински върхове-Монте Синто, Монте Ретондо и Моне Реносо. Тук живеят много редки животни и птици. Многото зеленина и цветя през по-голямата част от годината, правят разходката из Острова на красотата, едно приятно преживяване. Има много интересни градове, курорти и исторически забележителности в Корсика.

Кап Корс е полуостров в най-северната част на Корсика. Разходката из Кап Корс с ухаещите диви цветя-маки, лозята и традиционните рибарски селища, е незабравима. Полуостровът е дълъг около 40 км и широк 15 км.Най-високият връх тук е Монте-Стел-1307 м.

На източния бряг на Кап Корс се намира малкото рибарско пристанище Ербалунга-любимо място за художниците. Всяка година тук се провеждат концерти и художествени мероприятия и заедно с бляскавия нощен живот, Ербалунга се превръща в едно чудесно място за развлечение. Някога Ербалунга е бил важен търговски център, но постепенно търговията с вино и зехтин се прехвърля към градовете Бастия и Аячо. Така че за това приятно за почивка селище остават красивите къщи и природата. Разкошната къща отел Castel Brando е разположена на входа на главния площад на селището. Градината е интересно оформена с различни екзотични цветя и езерца. В стаите е запазено оригиналното обзавеждане с мебели и корсикански гравюри.

На север от Ербалунга се намира малкото, но кокетно и изискано селище Мачинаджо. Тук през 1790 г. се завръща от изгнание Паскал Паоли-виден борец за независимост на Корсика. На пристанището има мемориална плоча в негова памет.

В близкото до Мачинаджо селище Ролияно, могат да се опитат превъзходните вина на този вълшебен край. Уютните хотели и ресторанти, отворени от април до октомври предлагат чудесни условия за пребиваване тук. На висок хълм в селището Ролияно се намират руините на замъка „Сан Коломбано“.

По западния бряг на полуострова Кап Корс е разположено китното селце Канари с превъзходната църква от 12 в. в пизано-романски стил-Санта-Мария Асунта. Забележителна е също часовниковата кула на брега.

Селището Нонца, намиращо се на западния бряг на Кап Корс и заедно с хълмистата си област, се радва на изключително разнообразна природа. От наблюдателната кула, построена от генуезците на върха на хълма в Нонца, гледката към залива Санкт Флоран, е превъзходна. Интерес педставляват тук църквата „Св. Джулия“и руините на манастира „Сан Франциск Нонца“.

Ил Рус е един от прекрасните курорти в долината Набио. Разположена е по западното крайбрежие на Корсика след полуострова Кап Корс. Ил Рус носи това име заради червените скални масиви в околността му. Хубавата плажна ивица, чистата вода,съчетани с интересните хълмове, спокойствието и тишината, правят този курорт посещаван от много туристи. До близкото скалисто островче в морето е прокаран път, за да могат желаещите да се разходят и да се насладят на изгрева или залеза, които са неповторими тук.Крайбрежната алея е с елегантни осветителни колони, а теснолинейката с влакчето са добре дошли за крайбрежната разходка из Ил Рус.

Калви е следващият град по западния бряг на Корсика. Разположен е на издаден в морето нос, където има крепостна стена. В Калви непременно трябва да се разгледа прелестната барокова църква.

Каленцана е селище , разположено навътре в сушата, но близо до Калви. Каленцана е отправна точка за разходка и на маршрут за изкачване на връх Монте Гросо (1937м).

Порто е град по западното крайбрежие на Корсика, разположен в прекрасния едноименен залив. Красотата му се вижда най-добре от палубата на корабче,което може да се наеме от пристанището на град Порто. По крайбрежието и навътре от него се издигат стръмни скали с причудливи форми и цветове. Особено са красиви те при залез слънце. Плажните ивици са откъслечни тук, но в замяна водата е кристално чиста.

Филитоза е малко селище по южното крайбрежие на Корсика. Тук са открити каменни монументи отпреди 3000 години. Разкопките започват през 1954г. По откритите монументи-менхири има различни орнаменти и барелефи, а така също и изображения на човешки лица, с доспехи и оръжия. Открити са 20 такива монумента, като е установено, че огромните каменни статуи са правени по различно време. Някои от тях са изложени в Музея на праисторията в Сартен.

Бонифацио е градче, разположено в най-южната част на Корсика. Пристанището носи името на основателя си , тосканския граф Бонифацио. Интересното му разположение-пристанище и горен град, изграден върху груби варовикови скали, с издълбани от морето пещери, го прави интересен за посещение. Една от атракциите на Бонифацио са така наречените Арагонски стъпала. Това са 187 стъпала, издялани в скалите, които са служели за пренасяне на вода от таен извор до Цитаделата от 12 век, построена на върха на хълма. Оттук гледката е чудесна.

Порто Векио е град с едноименен залив, разположен в югоизточната част на остров Корсика, който предлага прекрасни плажове. Това е началото на Седефения бряг, с луксозни хотели, яхтено пристанище, забележителна природа, развлечения и хубава храна.

Солензара е селище, навътре в сушата, но това не пречи да е едно райско кътче на Корсика с чудесни хотелчета, басейни и приказна зеленина. От Солензара има пътища към прохода Кол дьо Бавела, над който се издига статуя на Св. Богородица от Бавела.

Сартен е разположен навътре в сушата в южната част на Корсика над долината Ридзанезе, с население около 3хил. души. Поради географската особеност на местността, градът е разделен на горен и долен. Горният град е частично обиколен от възстановени крепостни стени. В Стария град, къщите са каменни, най-малко на два етажа, уличките са тесни, калдъръмени. Интересна е църквата в типично италиански стил от 18век. Някогашният генуезки дворец е превърнат във винен център, предлагащ дегустации на чудесните местни вина. В църквата „Св. Богородица“се пази дървеният кръст и желязната верига, които са използвани при религиозното шествие всяка година на Разпети петък. Тогава гражданин, облечен в червена роба с качулка, носи кръста, който тежи 32кг и веригата-14кг, през целия град. Този обичай пресъздава пътя на Христос към Голгота. Съпровожда го процесия от хора с червени дрехи и запалени свещи. Сградата на стария затвор в Сартен е превърната в Музей на праисторията на Корсика. Тук са изложени освен някои от монументите на Филитоза, а и археологически находки от целия остров.

Корте е главният университетски град в Корсика.От 1755 до 1769 г., той е столица на независимата за кратко Корсика. Разположен е в централната част на острова. Цитаделата е построена върху страховита скала, приличаща на глава на огромно каменно животно, гледащо в далечината. Днес в крепостта се помещава Музей на Корсика. До Корте може да се стигне с теснолинейка между Бастия и Аячо.

Град Бастия е разположен в северната част на остров Корсика. Той е един от неговите най-красиви градове. Над старото пристанище се издига голяма генуезка цитадела от 16в. Две главни търговски улици на града се вливат в знаменития площад „Свети Никола“, който е огромен и украсен с палми. Тук се намира и най-красивото кафене в града с терасите, от които се открива чудесна гледка към красивите къщи около площада. В обновения Дворец на губернаторите от 14в. се помещава Етнографският музей, посветен на историята на острова. Близо до пристанището е църквата „Свети Йоан Къстител“.

Хубаво е да се посети Корсика през пролетта и лятото, когато цъфтят „маки“-това е растителност от храсталак от мастиково дърво, испанка метла и хвойна, диви маслини, растения от сем. Лавданови, мащерка, розмарин и лавандула. Тогава разходката в интересните области на Корсика, в съчетание с ароматните цъфнали „маки“,е осъществена мечта.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Корсика