Белем е район в Лисабон, разположен далеч от центъра на града. Ролята му е специална, защото в района Белем се намира президентската резиденция „Паласио де Белем“. Забележителности в района Белем

Йеронимският манастир Великолепният йеронимски манастир се намира в дъното на монументалния площад „Праса ду Империо“. Строителството му започва през 1501г. по заповед на Дом МануелI. Завършен е след един век и затова архитектурните и декоративните елементи са съчетание от готически, ренесансови и неокласически форми. Манастирът има политическо, гражданско и икономическо значение,тъй като е разположен близо до брега, където акостират корабите на Васко де Гама при завръщането си от Индия, а също и други експедиции. Средствата за изграждане на този шедьовър в мануелски стил са от търговията с подправки от Индиите и златото, идващо от Мозамбик и Бразилия. Сградата на манастира оцелява по време на земетресението в Лисабон през 1755г.,благодарение на необикновеното архитектурно решение на проектантите на тази внушителна и възхитителна сграда. Заради това манастирът е включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Южният портал с изключително изваяните скулптури от камък е нещо впечатляващо. Те са дело на испанския творец Хуан де Кастиля. Точно над вратата е изваяна статуята на Енрике Мореплавателя,на когото Португалия дължи осъществяването на отвъдокеанските си амбиции. Най-горе се издига кръст на Христовите рицари. Великолепните гробници на Васко де Гама и поета Луиш Ваш де Камойш (1524-1580) са разположени до входа под галерията на църковния хор. Гробницата на поета Фернанду Песоа (1888-1935) е в сводестата галерия. В главния параклис е гробницата на Дом Мануел I , като другите четири кралски гробници са поддържани от мраморни слонове.

Забележителен е западният портал със статуи от известния френски скулптор Никола дьо Шантрен. Влизайки в манастира посетителят се спира с удивление пред сводестата галерия, чиито арки и колони приличат на каменна драперия. Те са дело на френския архитект Диого де Бойтака. След неговата смърт през 1517 г., испанецът Хуан де Кастиля завършва втория етаж през 1544 г. В столовата на манастира цветните плочки „азулежу“ от 18 век изобразяват живота на св.Йосиф, а стълбището, водещо до мястото на църковния хор е много интересно.

В съвременното крило на манастира има два музея. В Националния археологически музей е изложена римска статуя от 2в. на Аполон, намерена в Алгарве, а също и гранитните глигани и воини от района на Доуро. Има и Зала за съкровища, където са изложени интересни експонати. В Музея на корабоплаването могат да се видят лодки и баржи, модели на кораби, навигационни инструменти, морски униформи и др. Най-интересният експонат тук е хидропланът, с който Гаго Коутиньо и Сакадура Кабрал летят от Лисабон до Рио де Жанейро през 1922г.

Национален дворец „Ажуда“ Националният дворец „Ажуда“ е разположен на хълма зад манастирския комплекс. Обзавеждането, изрисуваните тавани, статуите и гоблените се дължат на крал Луиш и неговата италианска съпруга Мария Пиа, а също и на сина им КарлосI. Той бил отличен художник, за което говори неоготическото студио за живопис в двореца, обзаведено с обикновени дървени мебели. Повече от от картините на крал КарлосI са изложени в двореца Вила Висоза в Алентежу.

Културен център „Белем“ Културният център „Белем“ представлява съвременна сграда с интересна геометрична форма, проектирана от италианеца Виторио Греготи и португалеца Мануел Салгадо. Открит е през 1999 г. Монументално главно стълбище води до салоните на Културния център. Интерес представлява музейната колекция „Берарду“, съдържаща над 800 творби на известни художници от 1900 г. до наши дни, като Миро, Пикасо и Уорхол. В музея се намира и частната колекция на модерно съвременно изкуство на Жозе Берарду. В салоните на Културния център се организират временни изложби. Около него са разположени множество добре аранжирани магазинчета и кафенета. Доковете в Белем До доковете на Белем се стига от Културния център по пешеходен подлез под крайбрежните булеварди. Паметникът на откритията е най-голямата забележителност тук.Той е построен през 1960 г. и е посветен на португалските открития. Представлява нос на кораб, обърнат към р.Тежу, от двете страни на който са изваяни скулптури на исторически личности. Най-отпред на носа на кораба е фигурата на Енрике Мореплавателя, на когото се дължат презокеанските португалски открития. На тротоара, в подножието на паметника с цветни плочки е изработен огромен компас, съдържащ и картата на света.

Кулата в Белем Кулата в Белем е едно архитектурно бижу и символ на португалската столица Лисабон. Разположена е на северния бряг на р. Тежу и отначало се е издигала върху остров на реката. След земетресението през 1755 г. реката е променила течението си и оттогава укреплението е долепено до брега. Построена в периода 1515-1521 г. в готически и мануелски стил, които се вместват чудесно в този забележителен архитектурен шедьовър. Крал Дом Мануел I (1495-1521) е искал освен като отбранително съоръжение, имащо видимост към четирите посоки, тази крепост да е тържествена врата към света. Проекта и строителството е дело на братята Франсиску и Диого де Аруда.Прозорците, гледащи към реката имат красиви козирки, изработени във венециански стил. Бойниците са уникални с формата си на щитове, украсени с кръста на Ордена на Христос. Красивата тераса с фигурата на Свети Винсент , сякаш е предназначена да изпраща и посреща моряците в далечния й им път за откриване на нови страни. Лоджиите на самата кула са засводени и с красиви каменни парапети, а изгледът от тях е неописуем.

Музей на каретите Колекцията от карети в Музея на каретите в Белем, е смятана за една от най-добрите в света. Каретите са от 18 и 19 век и са уникални като изработка.

Сладкарницата Като завършек на пътуването из района Белем, непременно трябва да се посети знаменитата сладкарница в Лисабон, разположена откъм страната на Йеронимския манастир. Тя представлява помещение, приличащо на лабиринт, датиращо от 19 век. Тук са се сервирали прочутите торти с яйчен крем, приготвени от монасите в съседния манастир. Стените на сладкарницата са покрити с плочки „азулежу“ и разкошните им цветове създават едно приятно настроение. Затова и сега известната сладкарница е посещавана не само от туристите, но и от много лисабонски семейства,които се наслаждават на вкусните сладкиши, сервирани тук.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Белем