Град Вила Реал е разположен на р.Коргу, приток на р.Доуро, между хълмовете Алвау и Марау на планината Сера ду Марау. Населението му е около 25 хил. души, а наличието на университет в града помага за младежката и по-жизнена атмосфера в града. Разхождайки се по главния булевард на града, туристът не може да не се спре пред интересните черни грънчарски изделия, а също и дрехите и сувенирите, изработени от вълна от Алвау и Марау. Диого Као, който е открил устието на р. Конго в Африка, е роден тук във Вила Реал.

Но най-привлекателната забележителност на 3 км от града, е представителното имение от 40-те години на 18 век-Каза де Матеуш. Бароковите орнаменти по фасадата на огромната къща са дело на италианския архитект Николо Назони. В една част от сградата все още живее седмият граф на Вила Реал.

Мебелировка, порцелан от 17 и 18 век, маса, инкрустирана с черупка от костенурка и седеф и много други уникални предмети, се пазят в тази огромна красива постройка. В библиотеката й се намира първото илюстрирано издание на „Лузиадите“ от Луиш Ваш де Камойш с металографски гравюри от Фрагонар от 1817 г. Каза де Матеуш краси етикета на най-продаваното португалско вино през 20век-„Матеуш Розе“. През 1970 г. е учредена Фондация „Каза де Матеуш“, подпомагаща изкуството.

Близо до град Вила Реал е древното светилище Панояш. То се състои от редица огромни гранитни блокове, с издълбани в тях корита. На някои от гранитните камъни има надписи на латински. По всяка вероятност тези издълбани корита са използвани за жертвоприношения. Планината Сера до Марау е част от природен парк „Алвау“, представляващ площ от 7 хил. хектара между Вила Реал и Мондим де Басту. Тук спокойно си пасат свине, кози и дългороги говеда. По-високите и диви части на парка се обитават от орли, соколи,вълци и видри. Гърмящият водопад Фижгаш де Ермелу, висок 300м, трябва да се види , като завършек на разходката из град Вила Реал и околностите му.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Вила Реал