Гимараеш е град в Северна Португалия, разположен на 50 км от Порто. Съвременният облик в съчетание със забележителностите на един средновековен град, правят Гимараеш една добра дестинация за посещение.

Старият град се простира близо до площад „Ларго ду Тоурал“. Недалеч оттук се намира интересната сграда на Стария градски съвет, в който се помещава Музей на примитивните съвременни изкуства. Манастирът „Носа сеньора да Оливейра“ и особено църквата към него, са едни от най-големите забележителности на стария Гимараеш. Днес от манастира е останала малка част, а църквата е претърпяла много промени. Тук се помещава интересния музей „Алберто Сампайо“. В него се съхраняват ценни църковни предмети, събирани от поколения, като скулптури от средновековни гробници, позлатен сребърен триптих от 1395г., туниката на Дом Жуау I, а също и една от най-прекрасните колекции от сребърни изделия в Португалия. Близо до Музея е малкият параклис от 18 век, в който се намират изваяните фигури на страстите, показващи мъките на Исус Христос на кръста.

Дворецът на херцозите на Браганса, разположен сред красив парк, е другата голяма забележителност на Гимараеш. Той бил разрушен до основи през 16 век. Но през 30-те години на 20 век е възстановен напълно в оригиналния му вид от 15 век. Красивите тавани, персийските килими, богатото обзавеждане,пресъздаващо онова далечно време, говорят за кралския охолен живот. В парка се издига паметник на Афонсу Енрикеш-човекът, който прогонвайки маврите през 12век, се самообявява за крал и основава португалската нация.В параклиса „Сан Мигел до Кащело“ от 12 век, намиращ се на хълма зад Двореца на херцозите, според легендата, е бил покръстен Афонсу Енрикеш. А най-горе на хълма се издига замъкът, построен през 10 век, за да пази манастира „Носа сеньора да Оливейра“ от набезите на маври и нормани. Той също е възстановен напълно, а гледката от върха на централната кула е нещо вълнуващо.

В Гимараеш се намира Археологическият музей „Мартинс Сарменту“, наречен на първия археолог, който е извършил разкопките през 1875 г. в древното келтиберско селище Ситаня де Бритейруш“.

В покрайнините на града се издига планината Сера де Санта Катарина с най-високия си връх Пеня. Кабинковата въжена линия може да ви изкачи до там, за да се насладите на красивата природа и гледките отвисоко.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гимараеш