Град Брага е разположен в Северна Португалия, провинция Миньо. Той възниква по времето на римляните. Намиращ се на важен търговски кръстопът, той скоро става един индустриално развит град. Но разцветът на Брага се забелязва най-вече през 11 век, когато архиепископът на града поема църковната власт над целия Иберийски полуостров. През 16-18 век възходът на града продължава. Красивите къщи, барокови църкви, великолепни градини, площади и фонтани, превръщат града в основен религиозен център на страната. Днес в тази част на Брага е обявена голяма пешеходна зона, за да могат туристите разхождайки се, да се потопят в атмосферата на миналото.

Новият, съвременен град е с високоетажни сгради, модерни магазини, ресторанти и университети, и по нищо не отстъпва на един красив европейски град. Особеното оживление се чувства по време на Великденските празници, а също и на 24 юни, когато е празникът на св. Йоан Кръстител и лятното слънцестоене.

Забележителности в стария град: Катедралата се намира на площад Росиу да Се. Основната част от сградата е построена през 11 век в романски стил, като допълненията са в готически и бароков стил. Богато украсеният тимпан над главната врата и майсторски изработените две кули с камбанариите, са нещо възхитително. Вътре в Катедралата заслужава да се види олтарът от бял камък и статуята на кърмещата Св. Богородица. Но най-забележителна е съкровищницата в Катедралата. Тук се съхраняват скъпоценни църковни предмети, събирани през вековете, като разпятия от слонова кост и кристал, красиво изработени олтарни покривки и богато украсени подноси. Мястото на църковния хор е с великолепна дърворезба,а двата еднакви барокови органа допълват обстановката на почит и уважение към хората, създали и съхранили всичко това.

В Параклиса на кралете се намират гробниците на Енрике Бургундски и Тереза Леонска, родители на първия крал на Португалия, Афонсу Енрикеш.

Епископският дворец се намира срещу Катедралата и представлява огромна сграда,приличаща на крепост, строена между 14 и 18 век. Сега тук е разположена общинската библиотека, съхраняваща ценни ръкописи и огромен брой книги. Зад двореца е така наречената градина „Санта Барбара“ от 17 век с красиво оформени алеи, майсторски подрязани храсти, рози и цветя според сезона.

Дворецът „Бишкаинюш“ представлява богата градска къща от 17век, чиято вътрешна подредба и добре оформена градина показват историята на португалската аристокрация. Още входът, който е със забележително архитектурно оформление с двете нестандартни колони и фонтанът в дъното на централната ал ея, предразполагат посетителя към очакваните още по-интересни неща. По-голяма част от стените на стаите са покрити с плочки „азулежу“, а таваните са изрисувани с много вкус и изтънченост. Интересното в къщата е, че има оформено място за занимания на жените, а също и стая за светски събирания, където има маси за игра на карти, появяващите се вече музикални инструменти за забавления на гостите и сервизи за чай и кафе. От обзавеждането са запазени порцелан от династията Минг, бижута и красиви мебели. Градината на двореца с кестените , магнолиите и скулптурите е нещо прекрасно, където посетителят може да си почине след дългата разходка.

Околности на Брага: Църквата Бом Жезуш ду Монте се намира на около 6 км от Брага на един висок хълм и е смятана за една от най-красивите в Португалия.Тя е построена в неокласически стил в края на 18 век. Много интересно е двойното зигзагообразно стълбище, което е изработено в продължение на десетилетия. Изкачването до църквата по това стълбище си е истинско преживяване. На отделните нива от стълбището, посетителят може да се запознае с различни фонтани, теракотени фигури, интересни цветя и разбира се места за почивка. В началото на зигзагообразното стълбище, са изображенията на мъките на Христос, а в края на тази причудлива разходка , туристът ще се запознае с трите символа на добродетелта-Вяра, Надежда и Любов.

Манастирът „Св. Мартин от Тибаес“ е разположен в околностите на Брага. Основан през 10 век, той дава началото на всички бенедиктински манастири в Португалия. През 17век манастирът е обновен и разкрасен, и се превръща в една от най-известните барокови забележителности на страната. После е изоставен и едва през 20 век, започва възстановяването му. Църквата към манастира изглежда прекрасно, а градината по склона на хълма е едно приказно място с фонтани, беседки, езера и много зеленина и цветя.

Ситаня де Бритейруш е най-голямото келтиберско селище в Португалия отпреди 2000 години-археологически обект, разположен между градовете Брага и Гимараеш. При разкопките тук са открити основите на повече от 150 къщички с отбранителни стени. Две от тях са възстановени, а най-интересните находки са изложени в Археологическия музей в Гимараеш „ Мартинс Сарменту“.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Брага