Арсеналът – един от най-значимите и най-богатите военно-исторически музеи в света. Арсеналът – Военно-историческият музей на Виена, кътчето, в което е събрана и разказана не само военна история на Виена, но и на по-голямата част от Европа. Целият комплекс на Военноисторическия музей (Арсеналът), стените и дори най-закътаното местенце от сградата, всичко е пропито с военна история - много добре запазени оръжия от всякакви епохи, рицарски брони, модерни снаряжения и боеприпаси. Интересни експонати в музея са и колата и униформата на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, с които той е бил по време на кървавия атентат в Сараево, поставил началото на Първата световна война. Не бива да се пропуска да се каже, че във Военноисторическия музей са разположени и експозиции, посветени на прочути австрийски генерали и пълководци, както и предмети, свързани с известни политически убийства.

Намиращият се днес срещу двореца Белведере, от другата страна на театър „Рабенхоф”, Военноисторически музей, е издигнат на мястото на стари военни гарнизони и складове, след Мартенската революция от 1848 г. По време на Втората световна война (1939 г.-1945 г.) част от тях са разрушени и по-късно възстановени в оригиналния им вид. Освен с изключителната си колекция, Арсеналът привлича своите посетители и заради странната си архитектура. Арсеналът е южният двойник на казармата „Росау” и е построен по проект на архитекта неокласицист Теофилос Хансен. Той се отклонява от типичния си стил, тъй като е воден от желанието си да издигне сграда в мавритански, неовизантийски и ориенталски стил. В резултат неговото творение е постройка с византийска ротонда, мавритански прозорци със сложна украса, назъбен фриз на покрива като на замък и облицовани с мед куполи.

Когато прекрачиш прага на Арсенала и се потопиш в уникалната му колекция, нямам как очите ти да не се насълзят и да не се замислиш за хилядите загинали, дали живота си заради болните амбиции за власт и величие на управляващите. Въпреки тъгата, която завладява човек, музеят си заслужава да бъде посетен, защото само тук може да се докоснем истински до историята и да вникнем дълбоко в спомените за битки, които са се водили през вековете.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Военноисторически музей - Виена