Кметството, Парламентът, Бургтеатър – един триъгълник на Ринга, предизвикателство за всеки посетител на Виена.

По време на Червената Виена Бургтеатър попада в списъка на аристократичните крепости, които отварят врати, за да може културата да стане достъпна за всички. Намиращият се точно срещу Ратхаус Бургтеатър, известен още като Императорския театър във Виена, е основан през 1741 г., за да се превърне в дом на водещата театрална трупа на Виена.

Бургтеатър се смята за една от най-важните театрални институции в немскоезичния свят. Дълго време Бургтеатър е бил единствената сцена за изява на театралните изпълнители, но не е бил достъпен за обикновената публика. Бургтеатър се премества на булевард „Ринг”, съвсем близо до Австрийският парламент, през 1888 г. в сграда, построена в бароков стил от архитектите Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер. Архитектурата на сградата разказва, че и при нея, както и при много други сгради в Австрия, не са щадени средства за построяване и украса.

Внушителната сграда на Бургтеатър има изключителен интериор, сред който най-впечатляващи са огромните фоайета от двете страни на театралния салон. Густав Климт, брат му Ернст и приятелят им Франц Матш са хората, чиито талантливи ръце са сътворили прекрасните фрески по таваните на фоайетата. Именно за историята на фреските на Климт е организирана обиколка, която разкрива зараждането им и окончателното им завършване, и то в реален размер.

Бургтеатър е мястото, където са се състояли премиерите на „Сватбата на Фигаро” и „Така правят всички” на прочутият композитор Моцарт. Друг любопитен факт за Бургтеатър са инициалите „К и К”. С тях навремето са обозначавани местата, които са били предпочитани за посещение от императора.

Много интересна, но кървава, история витае около Бургтеатър. Тя разказва, че на 8 май 1925 г. зрители на театрално представление стават свидетели на случка, предизвикала огромен отзвук в Европа – Менча Кърничева застрелва Тодор Паница. Въпросната дама е годеница на Иван Михайлов и като член на ВМРО полага клетва на 15 март 1924 г. Умело поддържа връзка със семейството на Паница, като се подготвя за идеалния момент, в който да екзекутира Паница. Причината да се осъществи тази кървава история е сложено още през ноември 1907 г., тъй като в София по заповед на Яне Сандански Паница убива Борис Сарафов и Иван Гарванов.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бургтеатър