Национален парк „Пенеда Жереш“ е разположен в Северна Португалия, близо до испанската граница. Създаден е през 1971 г., за да се защитят някои от редките животни и растения, които се намират на територията на парка. Той има странната форма на подкова и заема площ от около 77 хил. ха площ. Паркът „Пенеда Жереш“ се простира между градовете Кастро Лаборейро на Север и Калдас до Жереш на юг, а живописните долини на реките Лима, Омем и Пенеда, прави парка много красив. Тук се наблюдават четири планински вериги, осеяни с големи каменни блокове, които допълват интересния пейзаж на парка. По хълмовете на Сера да Пенеда в Западната част на парка валят много дъждове, които помагат за развитието на зелената растителност. Заради това тук из по-високите места растат характерните за влажните райони блатни растения. В по-ниските места могат да се видят няколко вида дъб, а ако сте тук през месец май, може да се насладите на прекрасните цветове на дивия ирис „Жереш“. Сред обитателите на парка има сърни, глигани, лисици, диви понита и грабливи птици. Разбира се и един от най-редките обитатели-иберийския вълк. По следите му, ако желаете може да ви поведе гид в организирани малки групи. Ще се запознаете с древните капани, използвани за лов на тези всяващи страх същества и способностите им да оцеляват.

Забележителност в парка е храмът „Носа сеньора да Пенеда“, разположен в подножието на отвесна гранитна скала. Той представлява барокова сграда със зигзагообразно стълбище, наподобяващо това на църквата „Бом Жезуш“ в Брага. Храмът е построен на това място, заради видението на местна овчарка, на която Св. Богородица се явила тук през 13век. На 7 септември всяка година на това място се извършва едно от най-важните поклонения в Португалия.

Извън парка в югозападния му край се намира Етнографския музей „ Вилариньо даш Фурнаш“ в град Тераш де Боуро. Тук посетителят може да се запознае с традициите и обичаите на този край.

Други забележителности в парка са внушителните, повдигнати над земята хамбари за зърно(espigueiros), намиращи се в близост до замъка Кащело ду Линдозу на р.Лима. Извън парка е град Понте да Барка с привлекателния мост от 15 век. А разходката по пътеките високо в планината са интересни, защото гледките от 1416 м при с. Адрау са възхитителни. Освен това боровите и евкалиптови дървета вдъхват респект, но тишината и красотата на природата зареждат с положителна енергия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Национален парк Пенеда Жереш