Авейру е град в Централна Португалия, близо до Атлантическия океан. Построен е върху мрежа от канали, заради което е известен като „Португалската Венеция“. Наброява около 75 хил. жители. Още от 10 век тук хората са започнали да произвеждат сол и да събират морски водорасли. А благодарение на развиващата се керамична промишленост в съседния Вист Алегре, Авейру се превръща в добре развит индустриален град. Сега той е третият промишлено-развит град в Португалия след Лисабон и Порто. Авейру е един живописен град. Разходката по каналите с характерните плоскодънни лодки-молисейро, е едно приятно преживяване.

Музеят на Авейру е най-голямата забележителност на града. Той се помещава в някогашния Манастир на Исус на централния площад, убежище на ордена на монахините от 1461 до 1834 г. Трапезарията на манастира е облицована с характерните плочки „азулежу“. Църквата към манастира е запазила много от позлатената барокова украса. В манастира е запазена стаята на принцеса Жуана, която прекарва последните 18 години от живота си тук. Канонизирана за светица през 1693 г., за тялото й е изработен изящен мраморен саркофаг, разположен под мястото на църковния хор. На горния етаж се намират много картини, скулптури, дърворезби, мебели и сребърни изделия от 15 до 18 век. Запазена е и манастирската аптека от 18 век.

Другата забележителност на града е Катедралата от 15 век, която е променяна през вековете до сегашния й бароков стил.

Голямата сграда на Рибния пазар, разположена на площад Ларго да Праса ду Пейше, е другата атракция на Авейру. Много ресторантчета с морски деликатеси изобилстват тук. Интересно изживяване е посетителят да участва в приготвянето на сладкиш с характерния яйчен крем в известната сладкарница на централния канал. След това да опиташ от сладкиша, който си приготвил, е нещо вълнуващо и приятно.

Съвсем близо до Авейру са морските курорти Бара и Коста Нова. Вилите и къщите тук са ярко боядисани и създават една приятна обстановка за почивка. От северната страна на града покрай брега на Атлантически океан, се намира природният резерват „Дюните на Сан Жасинту“. До него се стига с пасажерски ферибот от Авейру или Бара.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Авейру