Визеу е малък град, разположен в Централна Португалия. Този район е известен с гранитните си залежи и производството на виното „Дау“. В град Визеу, както в повечето градове на Португалия, е най-интересен старият квартал, който е добре запазен.

Повечето от забележителностите на града се намират около катедралния площад. Катедралата е най-важната сграда на площада с непристъпните гранитни камбанарии. Построена между 1289 г. и 1313 г., тя претърпява архитектурни промени, като към основните романски и готически стил са добавени барокова фасада и сводести прозорци в мануелски стил. По коридорите в Катедралата светлината насочва погледа към величествения позлатен олтар. Нишата със сребърния реликварий има формата на ръка. Тук се съхраняват костите на св. Теотонио (1082-1162), приор на тази катедрала преди основаването на „Светия кръст“ в Коимбра. Мануелската сводеста галерия е разположена встрани от главния вход. Забележителен е каменно-резбования барелеф на Св. Богородица с младенеца, който е открит при реставрационни работи през 1918 г. В Катедралата на горния етаж се намира малък музей на сакралното изкуство, в който са показани богато украсени одежди, потири и ковчежета от лиможки емайл, заедно с прекрасния сребърен реликварий от 11 в. на Св. Урсула от Германия.

Епископският дворец „Пасу душ Трез Ешкалойш от 16в. е ремонтиран и сега в него се помещава художествения музей „Грау Вашку“. Намира се в единия край на площада.Вашку Фернандес (1475-1543) е известен художник, който заедно с Гашпар Ваш, основава художествената школа през 16 век. Освен, че музеят носи неговото име, художникът е почетен и с марка вино , носещо псевдонима му „Гран Васку“. В музея са изложени много картини на Фернандес, най-известната от които е „Поклонението на влъхвите“. Около 14 платна от школата във Визеу са украсявали някога олтара на Катедралата.

Църквата „Милосърдие“ е другата забележителност на катедралния площад. Построена в стил рококо през 18 в., тя е третата монументална сграда, ограждаща площада. Красив портал с кръст отгоре, заобиколен от две кули с чудесни веранди, приканват да влезеш вътре и да се насладиш на спокойствието и тишината.

Разхождайки се из града, туристът не може да не забележи внушителната статуя на португалския крал Дом Дуарте (1391-1438). А къщата на виконтеса Трейшеду впечатлява с богато орнаментирани прозорци и красиви портали. Сега е банка и разглеждайки я отвън, човек не може да не се замисли, че не само богатство е нужно, за да се създаде такава красота.

Атракция във Визеу е подновения пазар „Втори май“. Интересните събития в града са конното шествие на 24 юни и панаира „Сан Матеуш“ по-късно. След продължителната разходка, е задължително да се отбиете в едно от многобройните ресторантчета, на вкусни наденички и чаша вино „Дау“.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Визеу