Слънчевата долина Вахау и хубавият Дунав, превръщат това място в една от най-плодородните и живописни винарски области на Австрия. Местността е изпъстрена с укрепени абатства и замъци, които живописно увенчават вълнообразно хълмистата долина. Пейзажът допълва своята уникалност със стръмно терасирани лозя, редуващи се с гористи склонове и овощни градини с кайсиеви дръвчета, цъфтящи в късна пролет.

Разположен на 80 км. от Виена, на северния бряг на Дунав, и построен някога като крепост, малкият стар град Дюрнщайн е сърцето на това място. Град Дюрнщайн е увенчан с руините на укрепен замък, известен като мястото, където Ричард Лъвското сърце е бил затворен през 1192 г. от Леополд V на връщане от кръстоносен поход в Светите земи. Крепостта е оградена от каменни стени и се намира върху гранитни скали на 159 метра височина над долината. Независимо, че замъкът претърпява тежки разрушения от шведската армия през 1645 г., което обаче по никакъв начин не нарушава внушителния й вид.

Като град Дюрнщайн се споменава за първи път през 1347 г. в един документ за подялба на наследство на небезизвестния в Австрия рицарски род Куенрингер. В годините Дюрнщайн не се е разраснал много, и разполага всичко на всичко с един площад, една главна улица, две други, които се спускат към реката, и две или три, които криволичат към къщите, разположени нагоре в подножието на скалистия хълм зад града. В Дюрнщайн е разположен манастир, който е образец на бароковото изкуство, с църква, в която са работили известни италиански майстори, и кула в кобалтовосиньо и бяло, която нощем фосфоресцира на фона на потъналото в мрак градче.

Друга забележителност на град Дюрнщайн е енорийската църква от XV век. Тя е била част от Августинския манастир и е реконструирана в бароков стил. Неоспорим е фактът, че нейната стройна кула в бяло и светлосиньо е една от най-големите забележителности на Дунавската равнина.

Замъкът Куенрингер се намира на върха на един хълм край Дюрнщайн и е забележителност, която си заслужава да бъде посетена. Разрушен и наново построен през 1650 г., до него се стига пеша по красиви пътеки, които ни отвеждат до няколко забележителни гледки на околностите, за които казват, че са вдъхновили приказките за магически царства на Братя Грим. От земите на замъка тръгва екскурзия до абатството Мелк – наскоро ремонтиран 1000-годишен бенедектински манастир, изпъстрен с ръкописи и скъпоценни произведения на изкуството, включително известното разпятие от Мелк. Прекрасно място за отсядане е замък-хотелът „Дюрнщайн”, привличащ с потъналата си в зеленина тераса. От него се откриват повдигащи настроението красиви гледки към реката, които са прекрасна добавка към сервираните превъзходни ястия за вечеря и интригуващата листа с вина.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Град Дюрнщайн