Гуарда е град в Централна Португалия, на 37 км от испанската граница. Основан е през 1199 г. от втория португалски крал Саншу I и е най-високо разположеният португалски град - на 1056 м над морското равнище. Самото му разположение сред планините Сера да Марофа и Сера да Ещрела и близостта му до испанската граница, е наложило построяването на крепостни стени с пет порти. За съжаление до наши дни са останали само две от тях и фрагменти от стените. Кулата на ковачите е част от някогашните оригинални управления. С 30-те си хиляди жители, Гуарда е един от най-богатите на забележителности градове на Португалия.

Катедралата Се е една огромна, приличаща на крепост сграда с островърхи кули и сводести галерии, разположени нависоко от земната повърхност. Строителството й започва през 1390 година и продължава почти 150 години. Вътре в Катедралата е интересен олтарът с каменоделската ренесансова резба, изобразяваща живота на Христос чрез множество библейски фигури.

Една от най-популярните забележителности на Гуарда е църквата „Сан Висенте“, построена през 12 век. Знаменит е също така нареченият еврейски квартал. Интересните едноетажни къщи са от 15-17 век и са с красиви градини и сводести порти, които на фона на заобикалящите ги гранитни скали, изглеждат прекрасно.

Скромният музей на Гуарда е разположен в семинария от 17 век, където можете да се запознаете с местната история от древни времена до Ренесанса. Също така тук могат да се видят и временни изложби на местни изкуство и занаяти.

Ако разходката по уличките с множество гранитни постройки, пропити с романтика и история ви измори, една почивка на порция треска и чаша вино, ще ви дойдат добре.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гуарда