Кащело Бранку е малък град в Централна Португалия, разположен близо до испанската граница. Придобива известност по времето на Дом Афонсу Енрикеш през 12 век, когато тези земи са подарени на рицарите тамплиери-военен и религиозен орден, добил популярност през Средновековието. Хълмистата област с причудливи скали, придават необикновен пейзаж на този град. В най-старата и висока част на Кащело Бранку има няколко квартала, останали от времето на рицарите. Най-интересната забележителност на града е Старият епископски дворец, прочут с красивите си градини. Освен различните цветя, тук има фонтани и изкуствени езерца, които заедно с бароковите статуи, създават една изумителна атмосфера от 1725 г. Сега в този дворец се помещава музеят „Франсиску Тавареш Проенса Жуниор“. Тук са изложени колекция от портрети на епископи, църковни дрехи и др. Забележителни са фламандските гоблени от 16 век, пресъздаващи историята на Лот. Но най-красивите експонати в музея са бродериите-colhas, с които градът се гордее. Една фино избродирана покривка за легло може да отнеме година. Така че си струва човек не само да види, но и да си купи покривчица или може би спално бельо, за спомен от тези фантастични бродерии.

На 50 км от Кащело Бранку се намира укрепеното село Пенамакор. Руините на замъка и твърдината от 13век, говорят за загрижеността на тогавашните владетели да запазят страната си от нашествия. В църквата „Милосърдие“ могат да се видят запазения мануелински портал и позлатен олтар. Манастирът „Св.Антоний“ от 16 век също е сравнително запазен и заслужава да се видят параклиса му и амвона, украсен с позлатено дърво.

Монсанту е село, близо до Кащело Бранку, добило значимост по времето на рицарите, които построяват цитаделата през 12 век. Укрепленията, в съчетание с естествените скални образувания и язовирът „Баражем да Иданя“, са изумителна гледка. Силно укрепеният замък е претърпял много обсади и победи, които се честват всяка година през май на Фестивала на кръстовете. От руините на църквата „Сан Мигел“ в близост до замъка са запазени някои капители.

Наблизо до Монсанту е малкото селце Иданя-а-Веля, което независимо от славното си минало, сега е в руини. Населявано е било от римляни, шваби, вестготи, маври, и тамплиери. Катедралата е възникнала като джамия, което се вижда от сводестия й параклис и асиметрични размери. Останали са част от римските стени на селото, а в малка галерия до Катедралата има изложени каменни плочи с надписи - римски стели.

Така че Кащело Бранку и околностите му заслужават да се видят, заради страховитата си красота от интересните природни скални образувания, съчетани с укрепления, създадени от човешка ръка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кащело Бранку