Град Томар е разположен в Централна Португалия, около бреговете на река Набао. Възникването му е свързано с рицарите - тамплиери. Заради успешното им участие в изгонването на маврите от страната през 12 век, кралят подарява на рицарите земи. Така част от тях се установяват по тези места , като строят крепост, за да се запазят земите им от вражески нашествия. Около крепостта възниква селище, което по-късно приема името Томар. Градът се развива добре, но Дом Динис I започва да се страхува от нарастващото влияние на рицарите - тамплиери и през 1314 г. забранява техния орден, като го заменя с Ордена на Христос. Големият престиж на този орден настъпва по времето на принц Енрике Мореплавателя (1418-1460), когато голяма част от богатствата от експедициите отиват за забележителните строежи, скулптури и картини в Томар и Йеронимския манастир в Лисабон. Това продължава до 1834 г., когато са забранени със закон всички ордени.

Старият град Томар е разположен около реката. Красивите мостове, тесните павирани улички, белите къщи с великолепни веранди и прозорци, заедно с цветята, са едно удоволствие от разходката. Синагогата в Томар от 1430 г. в центъра на града, е най-старата запазена от този тип сгради в страната. Функцията й е прекратена през 1496 г., когато евреите са прогонени, но сега тя е превърната в Музея „Абрахам Закуто“. Интерес в Томар представлява църквата от 15 век „Св. Йоан Кръстител“, от лоджиите на която се открива прекрасна гледка към града.

Най-забележителното място в Томар е внушителният манастир на Христос, разположен на хълм над града. Този огромен триетажен комплекс започва да се строи през 1160 г. от рицарите - тамплиери и продължава четири века. Затова и манастирът е смесица от романски, готически , ренесансов и мануелински стилове, които се вместват превъзходно. През 1834 г., манастирът става собственост на графа на Томар. Обиколката на този забележителен комплекс може да започне от старата сакристия и двете готически галерии - Гробищната и Миялната. В Гробищната галерия са гробниците на много рицари и монаси, а стените й са облицовани с красиви плочки азулежу. В средата на Миялната галерия има два големи резервоара за вода.

Църквата към манастира или ротондата е от 16 век, но съдържа част от оригиналната сграда в романски стил от 12 век. Тя наподобява ротондата на Божи гроб в Ерусалим. Южният й портал е приказно украсен. Интересното архитектурно оформление, като 16-те страни на църквата и осмоъгълния параклис в центъра й, говорят за изключителното майсторство на архитекти и изпълнители. Има много картини, стенописи и скулптури в този параклис, които разказват за живота на Христос, а не липсват и символите на кралската власт.Много от творбите са дело на мануелинския архитект Диого де Аруда. Част от тях са завършени от испанеца Хуан де Кастиля. Статуя на ранения Христос стои на централно място в една от галериите на църквата.

Наслаждавайки се на изяществото, красотата и богатството на строителство, творби и интериор, посетителят поема от широкото стълбище на църквата към сградите на манастира. Главната галерия датира от 1529 г. и е характерна с типичните мануелински мотиви с въжета на една от стените. Излизайки на терасата , пред погледа ви се разкрива малката Галерия на Санта Барбара и най-вече мануелинския прозорец-шедьовъра на Диого де Аруда. Каменоделската резба с морски мотиви и кралски символи на известния прозорец, са наистина нещо изключително. Над него се извисява кръстът на Ордена на Христос и гледайки всичко това, човек не може да не се поклони пред изкуството и вярата. Спираловидно стълбище от тази тераса води към други тераси, откъдето изгледа към монашеската градина и руините на управителното тяло на манастира, е прекрасен. Интерес представляват високият коридор, водещ към монашеските килии, а също кухнята и трапезарията на най-долния етаж. В манастира има и Обител на гостоприемството, проектирана специално за приемане на посетители.

Обиколката из манастира на Христос в Томар, който е обект на Световното културно наследство, е едно неповторимо преживяване.

Другата гордост на град Томар е Фестивалът на таблите, който продължава четири дни и се провежда през юли на всеки четири години, в чест на обявената за светица съпруга на Дом Динис I, Изабел. Най-зрелищната процесия на фестивала е представена от 400 млади, облечени в бяло момичета, всяко от които носи на главата си табла, отрупана с хляб и хартиени цветя. А на следващия ден се раздават хляб и вино на най-бедните семейства в Томар. За това ако искате да присъствате на това изключително интересно събитие, трябва да резервирате хотел предварително.

В близост до манастира се намира така нареченият Акведукт на Пегас. Построен в началото на 17 век за снабдяването на манастира с вода, той се простира на 6 км дължина, а неговите 180 арки впечатляват с внушителните си размери. Ако човек иска да се потопи в историята на рицарите-тамплиери, град Томар и околностите му, са добра дестинация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Томар