Река Тежу е най-дългата река на Пиренейския полуостров. Тя изминава 1100 км от извора си в Испания, минава по границата между Испания и Португалия, после тече само в Португалия, докато се влее в Атлантическия океан при Лисабон. Река Тежу криволичи в областта Рибатежу, като по бреговете й могат да се видят гъсти гори, някъде промишлени предприятия, а също и пасища, по които пасат стада овце и коне.

Най-голямата забележителност по река Тежу е замъкът „Алмоурол“, който се издига върху един скалист остров в реката, на 22 км от Томар. Той е построен от Великия магистър на Ордена на тамплиерите през 1171 г. на мястото на някогашен римски форт. Самото разположение на замъка е приказно и затова е вдъхновило много поети и писатели за творчеството им в литературата. Замъкът е изоставен, когато е отпаднала защитната му функция, но една лодка превозва желаещите да го посетят. Недалеч от острова със замъка се намира град Абрантеш. Тук, в стария квартал има един замък от 12 век, който след реставрацията изглежда красив и привлекателен. Зад крепостните му стени, могат да се разгледат един вестготски некропол, дворецът на губернатора и обновената църква от 15 век „Св.Богородица“, която сега е музей. В него са изложени статуи, интересни плочки азулежу, творби от римско време, един рядък дървен готико-мануелински ретабъл. Също така тук се намират и няколко изключителни гробници.

Освен наслаждението от красивата природа, в долината на река Тежу може да се разходите с лодка, пеш или с кон, а за любителите на риболова, във водите на реката има различни видове риба. Също така може да се упражняват и обичайните водни спортове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Долината на Тежу