Торес Ведрас е исторически португалски град, разположен в центъра на областта Естремадура, като от едната му страна е Атлантическият океан, а от другата-страховитата планинска верига Сера де Монтежунту. Градът и районът са известни с отбранителните линии, построени под ръководството на херцог Уелингтън-известен английски военачалник. Англо-португалските войски на Уелингтън изграждат сто петдесет и две кули, въоръжени с 600 оръдия само за 12 месеца (1809-1810) по океанското крайбрежие до р. Тежу, за да предпазят Лисабон от нахлуващата френска армия. И когато генерал Масена, също известен френски военачалник, достига с 65 хил. си армия до тези укрепления, той разбира невъзможността да продължи пътя си. Връща се в Сантарем и малко след това се отказва от нападението.

Останките на една от кулите на крепостта „Сан Винсенте“ се издига в Торес Ведрас. А в Общинския музей има макет на укрепленията, наречени Линиите на Торес Ведрас, а също и много документи за нашествието на Наполеон. Галерията, покрита с плочки „азулежу“ заслужава да се види, а изложбата на керамични изделия е нещо впечатляващо. На централния площад на Торес Ведрас се намира църквата „Св.Петър“ с необикновен мануелински портал с крилати дракони. А готическата чешма, наречена Шафариш душ Кануш, е отличителна с архитектурното си оформление.На края на града се намират руините на замък от 13 век.

Околността на Торес Ведрас е характерна с масивите от лозя. Най-известни производители на червено и бяло вино са селищата Аруда душ Винюш и Бомбарал, където жп гарата е облицована с плочки азулежу, представящи лозарски мотиви.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Торес Ведрас