Мафра е малък град в Португалия, разположен на около 30 км от Лисабон и на 15 км от Атлантически океан. Известен е с огромния масивен комплекс, включващ църква, дворец и манастир. Строителството му започва през 1717 г. на мястото на манастир, в който са живели францискански монаси. Дом Жуау V поръчал изграждането на този грандиозен дворцов комплекс послучай раждането на престолонаследника и за да засенчи испанския Ескуриал по великолепие и величие. Немският архитект Йохан Фридрих Лудвиг (1670-1752) от Ратисбон оглавява проекта. Освен него в екипа на ръководството на строежа има италиански художници и известни майстори зидари и каменоделци.

Основното финансиране за строежа се осъществява от богатствата, идващи от Бразилия, а трудът на 50 хил. човека е отишъл в този изумително красив дворец. През 1750 г. гигантският комплекс бил завършен. Площта му е 40 хил.кв.км, има 880 зали и стаи, 2500 прозореца, 5200 врати, 154 стълбища и 29 двора.

Но 70 години след завършването на това скъпо струващо бижу, се налага кралската фамилия да избяга в Бразилия. През 1807 година Португалия е в сериозен упадък, защото скъпоструващият разкош в Мафра изпразва държавната хазна, а армията на Наполеон шества победоносно из Европа. В тази сложна за страната ситуация, кралят взема съдбоносно решение под натиска на британската дипломация. На 29 ноември 1807 г., ден преди французите да наближат Лисабон, кралят и кралската фамилия напускат Португалия. Флотилия от фрегати, бригантини и едномачтови платноходи и корвети с 10 хил. души на борда, се отправят към Бразилия под британски екскорт. Корабите превозват много ценни предмети и вещи, като кралската каляска, пиано, мебелировка,произведения на изкутвото, книги и документи. След завръщането на монархията през 1821 г., дворцовият комплекс се използва много рядко. Но оттук заминава през 1910 г. последният португалски крал Мануел II. Само огромният комплекс останал да напомня за някогашното величие на Португалия.

В центъра на дългата жълтеникава фасада на двореца, се извисява бялата барокова мраморна базилика с две камбанарии с 92 камбани, които се чуват от разстояние 24 км. От двете страни на двореца има две квадратни кули с луковични куполи. Мраморният олтар в църквата е богато украсен. Розов и сив мрамор присъстват в облицовката на стените, колоните, статуите и в много други архитектурни детайли на църквата.

Разходката из двореца може да започне от Входа на кралицата. Дългите коридори, следващи се от просторни салони с изрисувани тавани и мебелировка от 19 век, заменяща оригиналната, и картини от 18 век - всичко това е толкова красиво и впечатляващо. В една от стаите е запазен оригинален полюлей, изработен от рога на животни.

В ансабъла на комплекса влиза огромна манастирска библиотека в стил рококо с шахматен под и сводест таван. По майсторски резбованите рафтове са разположени около 40хил. тома с книги, сред които ранни печатни книги, Библия от 1514 г. и др. ценни неща. В манастира могат да се разгледат монашеските килии, лечебницата с причудливи медицински инструменти, аптеката и кухнята.

Зад двореца на площ от 819 ха е разположен Ловният парк, където кралската фамилия и монасите са прекарвали дълго време. Сега той е превърнат в Национален ловен резерват „Мафра“, където се разхождат свободно глигани, елени и дори вълци. Паркът може да се обиколи с електричка, планински велосипед или с водач.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мафра