Полуостров Сетубал е разположен южно от столицата на Португалия. Близостта до Лисабон, красивата плажна ивица, съчетана с планинска местност и големи масиви от лозя, интересните градове и села, го правят посещаван от много туристи и местни хора. Врязан дълбоко в Атлантическия океан, в южната му част при естуара на р. Саду, могат да се наблюдават делфини, които обитават тези води още от 1863 г. Днес делфините наброяват около 27 екземпляра и е интересно да се видят как се носят по вълните, като съпровождат корабчетата и понякога се движат със скорост 40 км в час. Наблюдението на тези изключително умни животни може да се осъществи на организирана екскурия с катамаран за около 3 часа. Пътуването започва или от град Сетубал, или от яхтклуба на полуостров Троя.

Сетубал е португалски град, разположен в южната част на едноименния полуостров. Пристанището е третото по големина в Португалия след Лисабон и Порто и се намира само на 30 км от столицата. Забележителност, която говори за съществуването на града от римско време са руините на римската фабрика за осоляване на риба. Те се виждат през прозрачния под на туристическия офис в града. Францисканската църква на Христос с чудесния си розов портал от арабидийски камък си заслужава да се види. Характерните плочки азулежу присъстват и тук, а забележителният олтар, съставен от 14 панела, е пренесен в съседната картинна галерия „Кинентища“, където има много други ренесансови творби на изкуството. В западната част на Сетубал се намира крепостта „Сан Филипе“ от 16 век, построена за защита на града от нападения. Днес, част от нея е превърната в луксозен хотел. Оттук освен разкошните гледки към естуара на реката, можете да се насладите на залезите с чаша вино на терасата. В града има и множество рибни ресторанти, в някои от които разнообразната риба - от барбун до лаврак, се приготвя пред клиента на скара с форма на лодка.

Дългият и тесен полуостров Троя може да се посети с кола или с платноходка. Тук дивната природа, съчетана с рибарските селища, блажените плажове и редките животни, са обикновена гледка за местните хора, но за туриста си е едно страхотно преживяване.

В селцата по пътя от Сетубал към Лисабон се виждат стада от овце, а местните хора приготвят чудесното овче сирене „Азейтау“. А местното вино „Москател“ е превъзодно. Градовете Сетубал и Сесимбра са разделени от планинската верига Сера да Арабида. Тя е защитен природен резерват.Сред хълмовете му се е разположил един приказен францискански манастир от 16 век. В ниското, под манастира е село Портиньо да Арабида с прекрасен плаж с прозрачни води. Наблизо е морската пещера Лапа де Санта Маргарида. Тук са открити най-старите в областта следи от човешко съществуване отпреди 200 хил. години.

Сесимбра е рибарско пристанище, заемащо югозападния край на полуострова. В старата част на града има средновековен замък, зад стените на който се намират останките на църквата в романски стил „Св. Богородица“. В центъра на града има и много модерни сгради, отговарящи на стандарта на съвременния живот. На запад от центъра е пристанището, където многоцветните лодки снабдяват всеки ден с риба оригиналните ресторанти в града. На 11км от град Сесимбра е скалистият нос Кабо Еспишел, известен с фара си, един храм от 13век и фантастичните гледки, откриващи се оттук.

Коста де Капарика е селище, разположено в северната част на полуострова и е най-близо до Лисабон. Плажната му ивица се простира на 13 км и тук идват сърфисти най-често от столицата, заради големите вълни и чудесните гледки. През лятото електрически влак пътува по бреговата ивица и туристите могат да разгледат острите варовикови скали и огромната борова гора, граничеща с тях.

Полуостров Сетубал предлага места с шумни развлечения, за хората решили да се забавляват, и романтични и тихи кътчета –за тия, които са решили да се откъснат от шумотевицата на милионния град.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сетубал