Женевското езеро, или наричано още езерото Леман, е второто по големина сладководно езеро в Централна Европа след Балатон, и се намира между Западните Алпи и планината Юра, на височина 372 m. Женевското езеро е разположено по течението на река Рона, която извира от ледник източно от него, тече през кантона Вале, навлиза в езерото при Вилньов и бавно тече към изхода си при Женева.

Франция притежава 2/5 от Женевското езеро, а Швейцария е горда притежателка на останалите 3/5. Езерото има интересената форма на полумесец, водната му площ възлиза на 582.4 кв. км., като достига дължина от 72.3 км. и широчина от 13.8 км., а в най-дълбоката си точка е 310 м. Формата на езерото е разкривена при Ивоар на южния бряг, което прави възможно разглеждането му като Голямо езеро на изток и Малко езеро на запад.

Женевското езеро разбира се е сред забележителностите на града и е задължителна точка от маршрута на обиколката. Турситите са облагодетелствани, защото пред очите им се разкриват уникални природни гледки. Южният бряг на Женевското езеро принадлежи към Франция и се разстила в подножието на внушителните Савойски Алпи. То е мрачно и по-неприветливо и гостоприемно в сравнение със северния бряг. Северното крайбрежие е с швейцарско звучене и представлява своеобразния икономически и културен фокус на Романдия с център Лозана. Лозана е изключително привлекателно за туристите място и доста често е предпочитан пред Женева. Северното крайбрежие е привлекателно с живописни лозови масиви, ливади, селца и интригуващи замъци - например средновековният Шийон, издигнат през далечната 1160 г. и служил за муза на велики творци като Байрон и Виктор Юго. Източното крайбрежие на езерто пък е посветено на Алпийските хълмове и е заключено между Вевей и Вилньов.

Известните курорти на Женевското езеро, носещи славата му света, са Монтрьо и Веве - Швейцария, както и фреснките перли Тонон ле Бен и Евиан ле Бен.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Женевското езеро