Монтрьо (Montreux) е град, разположен в Западна Швейцария,кантон Во, живописно разположен на източния бряг на Женевското езеро, между Лозана и Вилньов в богат винопроизводителен район. Климатът тук е мек поради близкото разположение на Женевското езеро от една страна и високите Алпи от друга. Монтрьо е градът, който предлага една от най-прекрасните разходки по брега на Женевското езеро - от Вилньов до Вьове.

Монтрьо е перла на Швейцарската ривиера, оживен курорт, както и важен културен център. Градът предлага богата програма от културни развлечения като концерти, вариетета и балове, като най-известен е международният джаз фестивал, който се провежда през юли. Още от времето на великата Римска империя Монтрьо е важно селище, център от където пътят от Рим се разделя на две - към Авентикум и към Галия през Безансон. Ключов момент в развитието на града е въведеното през XII век в региона лозарство. Слънчевите склонове от Лаво до Монтрьо се превръщат в процъфтяващ винарски район.

През 1798 г. Монтрьо е завладян от Наполеон I, но след неговия разгром през 1815 г. е върнат във владенията на Швейцария. През XIX век Монтрьо се преобразява във важен туристически център, към който се насочва голям поток богати клиенти от Европа и Америка.

Монтрьо е град, в който културата е на високо ниво. Монтрьо домакинства няколко важни фестивала - фестивал в памет на Фреди Меркюри, провеждан всяка година (от 2003 г.) през първия уикенд на септември, джаз-фестивалът на Монтрьо, провеждан ежегодно през месец юли от 1967 г. насам, фестивалът "Златната роза", провеждан през пролетта, чиято награда - "Златната роза на Монтрьо", е международна награда за телевизия, както и "Златната награда на Монтрьо", който се провежда всяка година през април и е първият международен конкурс за реклама и мултимедия в Европа.

И като говорим за музика, трябва да отбележим още няколко много важни подробности, свързани с Монтрьо - на крайбрежната улица в Монтрьо е издигната статуята на Фреди Меркюри, обърната към езерото, а Дийп Пърпъл правят Монтрьо известен с песента си "Дим над водата" ("Smoke on the Water"), в която се пее за събитие от 1971 г., когато фен на Франк Запа подпалва казиното в Монтрьо. В чест на Игор Стравински пък е наречена концертната зала в града.

Като говорим за забележителности, трябва да кажем, че Монтрьо притежава много такива, както и, че предлага неограничен брой места за отдих и почивка.

Препоръчителни забележителности в град Монтрьо са статуята на Фреди Меркюри, която изградена от скулптурката Ирена Седлецка и е поставена на сегашното си място от бащата на Фреди и Монсерат Кабайе, историческият музей в стария град, замъкът Шийон, който е изграден още преди 1150 г., музея на виното в гр. Егл, световноизвестната клиника La Prairie, която е магнит за знаменитости, желаещи да отдъхнат тук след известни корекции на външния си вид, най-големият Коледен пазар в цяла Швейцария и други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Монтрьо