Фрибур е магичен и впечатляващ швейцарски град, столица на едноименния кантон в Швейцария, както и главен град на район Сарин, един от седемте района на кантона. Фрибур се намира само на 34 км. югозападно от Берн, върху горист остров, като и двата града са разположени в завои на река Заан. Независимо, че официално е френскоговорящ, Фрибур реално е двуезичен и река Заан сполучливо играе ролята на езикова граница - живеещите на западния бряг са френскоезични, а тези на източния бряг - немскоговорящи. Интересен е фактът, че много от улиците във Фрибур имат по две имена, а градската радиостанция пък има два отделни канала. Някои от по-старите жители на града говорят старинен диалект bolze, който е комбинация от френски и немски език.

Първите данни за Фрибур датират от 1157 г., когато е основан самия град. За негов основател е записан Бертолд IV от рода Церинген, който се пада баща на основателя на Берн. Независимо, че градът се намира на 34 км от Берн, той има някои исторически прилики с по-знаменития си съсед. Приличат си и по разположение си по река Заан, което е израно стратегически и е за целите на отбраната им. Друга обща прилика между Фрибур и Берн е факта, че и двата са успели да съхранят своя средновековен център. Различават се по това, че Фрибур е много по-хълмист, което го прави по-труден за разглеждане от Берн, но в никакъв случай по-малко интересен и примамлив. За да компенсира трудния си за обхождане терен, градът е създал стройна организация на транспорта си - всички автобусни линии обслужват централната жп гара, а туристическото бюро любезно помага, като предоставя подробни карти на улиците и на автобусната мрежа. Една обиколка с минивлака е приятен начин човек да се ориентира, да разгледа колкото е възможно повече на брой отдалечени части на града и да се наслади на някои от впечатляващите му гледки.

Независимо, че Фрибур е остава по-встрани от главните туристически маршрути, неговият живописен стар град представлява един от най-добрите образци на средновековната архитектура в Европа и го изстрелва на челни позиции в местата за посещение в Швейцария. Калдъръмените му площади, фонтани, мостове и кафенета на тротоара, създава една спокойна и предразполагаща атмосфера и придават на самия град едно сънливо очарование. В констраст на този облик на Фрибур изпъква вида му на едно космополитно, устремено към бъдещето място, чието голямо студентско население се гордее особено както със съвременното изкуство в региона, така и с местните традиции и фестивали.

Фрибур изключително много се гордее със своя университет, който е един от най-престижните в Швейцария. Основан е през 1889 г. и е единственият католически университет страната и единственият двуезичен университет в Европа, в резултат на което той привлича студенти от всички региони, което очертава още по-силно приятната, космополитна атмосфера на града.

Ако трябва да направим една бърза туристическа обиколка на Фрибур, задължително трябва да започнем от Стария град, който лесно може да бъде разгледан пеша. Разходката из него ни потапя в една приятна атмосфера, заредена положително от очарованието на старинните калдъръмени улици, многото средновековни къщи и елегантни ренесансови фонтани. В центъра на Стария град се намира квартала Бур, от който тръгват стръмни, калдъръмени уличкис лампи от ковано желязо, чешми и богато украсени табели на страноприемници, отвеждащи към квартала Ньоввил. В този район интерес и възхижещие предизвиква късноготическата сграда на Кметството. На площада пък има чудесен ренесансов фонтан, който изобразява Св. Георги в момент на пронизване на змея.

Друга забележителност на квартала Бур е готическата катедрала "Св. Никола" и нейната извисяваща се и украсена с каменни филиграни кула. Друг храм на религията, представляващ забележителност във Фрибур е францианската църква Еглиз де Корделие, запазила своята средновековна украса, както и едни от най-старите дървени пейки за църковен хор в Швейцария - датират от 1280 г.

В пълна противоположност на Стария град изпъква ултрамодерното Пространство Жан Тингели и Ники дьо Сен Фал - част от Музея на изкуството и историята. Интерес представлява и Склуптурната пътека през центъра на града, по която могат да се видят над 40 творби от Тингели. Фрибур предлага и други интересни музеи като Швейцарски музей на марионетките, музеят на бира Кардинал и швейцарският музей на шевната машина. Трябва да отдадем заслуженото и на Фуникулерът, който е една от любопитните забележителности на Фрибур. Издигнат е през 1899 г. и има статут на исторически паметник. Днес той играе ролята на връзка между горната и долна част на града.

Фуникулерът е последният останал от рода си в цяла Европа. Задвижва се с отпадни води благодарение на изобретателната система от триещи се контратежести, което го прави изключително екологичен. Гледките, които се откриват от него към Фрибур, са уникални и прекрасни.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Фрибур