И днес този прекрасен швейцарски град Грюер е точно толкова средновековен, колкото в самото Средновековие. Грюер е една истинска приказка на брега на река Заане. Градът е разположен високо, на неголям хълм, заобиколен живописно от тучни предалпийски пасища, с крави с дрънкащи чанове - пейзаж като от красива пощенска картичка със средновековен град, над който доминира старинния му замък с кули.

Грюер дължи голяма част от известността си на сиренето си, което трябва, всъщност е задължително, да се дегустира грюер в подножието на тучни алпийски пасища. Грюер дава име освен на сиренето с дупки, но и на района - Пеи дьо Грюер.Обаче освен сирене и замък, Грюер е и шоколад. След отварянето на "Ла Мезон Кайе" от гиганта "Нестле", Грюер става притегателно място за шокохолиците.

Красивият укрепен град Грюер може да се нарече без проблеми едно от най-живописните райони на Швейцария. Този град е магнит за туристите, затова търсещите спокойна почивка е добре да избягват посещение на Грюер през активния сезон.

Грюер е основан през XI век от Петер II Савойски и се е съхранил добре зад крепостните си стени от XV век. Може да се каже, че Грюер има само една главна улица, която е калдъръмена и се нарича Пазарна улица. По нея са накацали много красиви готически и ренесансови къщи, всяко една от които е превърната в защитен национален паметник. Някои от тях пък са приютили хотели, ресторанти и занаятчийски магазини.

Освен другите два символа - сиренето и шоколада, замъкът Грюер е най-прочутото място в едноименния швейцарски град. Може би той щеше да е най-прочутото нещо в Грюер, ако не съществуваше сиренето грюер. Изобщо Грюер съдържа три перфектни съставки за пътешествие: замък, сирене и алпийски пейзажи.

До здравата порта на внушителният замък Грюер се стига по Пазарната улица, която отвежда точно там. Замъкът е проектиран в типичната за савойския стил четвъртита форма. Преди самата обиколка на замъка има около 20 минути мултимедийно въведение за историята на замъка и графовете Грюер. Сред забележителностите на замъка Грюер са Залата на Бургундия, Залата на Коро, Залата на фюре и Рицарската зала.

В замъка също така е поместен музеят Х.Р. Гигер, който макар да представлява анахронизъм, е доста интересен с внушителната си колекция от необикновени творби на швейцарския сюрреалист - художник, склуптор и сценограф Ханс Рудолф Гигер. Последният е носител на наградата "Оскар" на Филмовата академия за визуални ефекти за новаторския научнофантастичен филм на ужасите на Ридли Скот "Пришълецът" от 1979 г.

Пресечете другата страна на улицата и постете бара на музея Гигер, където от пода до тавана има изображения на странните и чудесни художествени произведения на Гигер. Грюер предлага на своите посетители обиколка с миниатюрен туристически влак на областта между града и мандрата La Maison du Gruyere в село Принжи в подножието на хълма.

До една друга забележителност в района - Мезон Кайе, отвежда друг влак - шоколадовият влак. Това е забележителност, която задължително трябва да бъде посетена. Освен всичко друго музеят Мезон Кайе е още едно удоволствие за ценителите на добрата храна. Музеят е наречен на името на един от пионерите в производството на шоколад през XIX век. В Мезон Кайе ще се запознае с целия път на шоколада - от какаовите зърна до производството на изключителни шоколади, а кулминацията е дегустационната зала.

Независимо, че Грюер е типично западноевропейско градче, едно малко кътче в него е посветено на Тибет - Тибетският музей съдържа колекция от хималайско изкуство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Грюер