Интерлакен (Interlaken) е красив швейцарски град, намиращ се между зелените пасища на Мителланд и покритите със снаг планински върхове на Платото. Световноизвестен и привлекателен курорт, Интерлакен е разположен на височина 570 м в сърцето на Швейцария между две планински езера – Бринцер (на изток) и Тунер (на запад). Етимологията на името му не е толкова сложна - името на града произлиза от географското му положение на латиница - градчето е кръстено така, защото е разположено в долина между езерата, а от двете му страни се извисяват красиви планински върхове, сред които популярните Айгер, Мьонх и Юнгфрау. В този ред на мисли трябва да кажем, че Интерлакен е изходен пункт за тяхното покоряване, както обиколка на всички природни забележителности в района. Регионът, заключен между тези езера, е особено известен сред любителите на пешеходния туризъм и е една от най-красивите области в страната, готова да предложи на всеки да изживее всичко, което Бернското плато може да предложи. Основна забележителност за града е един от най-известните върхове в Швейцария Юнгфрау - най-високият връх /4158 м/ в едноименния масив, разположен в Бернските Алпи.

Интерлакен се определя и функционира като курортен комплекс вече над 300 години. Днес градът се счита за един от най-старите курорти в Швейцария, чиято популярност не стихва с времето. Географското му положение и отличните трансопртни връзки на Интерлакен го превръщат в идеална отправна точка за разглеждане на Бернското плато. Но независимо, че е малък град, Интерлакен предлага забавления, атракции, магазини и заведения на световно ниво - просто е едно място, което има достатъчно притегална сила, да предизвика много богаташи да го посетят.

Назад във времето историята разказва, че от 1130 г. до 1528 г. в Интерлакен функционира Манастира на августинските канони. Докато до един момент часовникарството и текстилното производство са били основни отрасли за Интерлакен, то през 1690 г. туризмът прекрачва прага на града, познат до 1891 г. познат като Аармюле. Всичко започва с посещението на маркграф Фридрих Алберт от Брандерберг посещава масива Юнгфрау. Примерът му е последван от знаменити личности като Гьоте, Марк Твен, Менделсон и Рихард Вагнер. Масовият туризъм в Интерлакен се заражда в началото на XIX век.

Никой няма да се учуди на факта, че в Интерлакен съществува Музей на туризма, в който човек може да проследи историята на развитието на туризма по тези места - от времето, когато са настанявани самотни търсачи на приключения до славната ера на belle epoque - времето, когато железниците са претъпкани с богати туристи от цяла Европа.

Но да спрем с темата за туризма и да обърнем внимание на забележителностите на града. Онези, които не са дошли да покоряват високи върхове, могат да си останат в града и в центъра на самия Интерлакен гарантирано ще открият всичко необходимо – казино, хотели, ресторанти и магазини (в северната част), а южната част на Интерлакен е белязана от приятния парк Хьоемате. Главната улица на града се нарича Хьоевег и свързва Гара Запад и Гара Изток. В близост до западната станция на влаковете е разположен и малкият стар град на Интерлакен, Унтерзеен, в което задължително трябва да се посетят някоя от хлебарниците или шоколадовите къщи в градчето. Точно до главната улица на Интерлакен се намира замъкът Интерлакен, основан първоначално като манастир през XII век. Днес в красиво реставрираните му стаи се помещават великолепна изложба на над 50000 калаени фигурки, илюстриращи сцени от швейцарския живот, и изложби, фокусирани върху приказките и ранната история на Швейцария. Освен това през летните месеци по тези приказки се разиграва театър на открито "Вилхем Тел", разположен в едно сечище в гората Матен.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Интерлакен