Хълмистата предпланинска алпийска провинция на Водоазките Алпи, заемащи югозападния ъгъл на Швейцария, се отличава с изключително разнообразен пейзаж. Водоазките Алпи са разположени на живописния път между курортите Монтрьо и Гщаад.

Селата във Водоазките Алпи са сгушени сред тучни, покрити с лозя хълмове и живописни върхове. В тях е концентрирана цялата красота на Швейцария, изрисувана на кутиите с шоколад - пейзажът е наситен с дървени хижи, приятни и гостоприемни барове и занаятчийски магазини. Тези селца силно контрастират на модерните ски центрове наоколо. Туризмът отдавна завладява Водоазките Алпи, и заедно със спорта съществува в хармония със селски традиции и спокоен начин на живот. Удоволствието от целогодишните съоръжения за спорт умело се преплитат с дегустацията на вина и сирена, традиционното шествие на алпийски крави или с разходка с балон за запознаване с красотите на района. Главните курорти на Водоазките Алпи са Лейзиан, Шато д'Е, Ле Диабльоре и Вилар и се отличават с признание за висококачествени програми за активен живот.

Курортът Егл посреща всички гости на Водоазките Алпи. Той се намира в долината на река Рона, южно от Монтрьо и представлява старинен град, разположен около средновековен замък. Във вътрешността на замъка може да се разгледа Музеят на замъка, който е разказвач на историята му. Музеят на лозата и виното пък проследява историята на лозарството и винарството в района.

Влакове, минаващи през лозята, отвеждат посетителите до една от перлите на Водоазките Алпи - Лейзин. Курортът е разположен върху слънчево плато и открива прекрасни гледки към равнината на река Рона. През лятото адреналинът на посетителите се вдига с каньонинг, рафтинг, катерене по скали и 300 км ясно маркирани пътеки в природен парк "Льо Пиерьоз". През зимата Лейзин представлява един рай за любителите на снега - пързаляне с кънки, кърлинг, картинг върху лед и 250 км ски склонове. Паркът Тобоган предлага на посетителите на този курорт във Водоазките Алпи едно невероятно изживяване - сноутюбинг, представляващо пързаляне върху надути вътрешни автомобилни гуми по писти за тобоган.

Долината Саан е дом за главното селище в района на Водоазките Алпи и столица на летенето с балон - Шато д'Е. Курортът е сгушен идилично в прекрасна месност, заобиколена от планини. Селището носи името на унищожен от пожар през XIX век замък. В района на Шато д'Е се намира Хайланд парк - снежен парк, снабден с неочаквани препядствия, скокове и парапети за сноубордисти.

Друг главен курорт на Водоазките Алпи е Ле Диабльоре, успяващ умело да съчетае облика си на традиционно селище с типичен селкси живот с живота на изцяло модерен курорт. Ле Диабльоре е заредене с абсолютно гостоприемна атмосфера , независимо, че една легенда свързва името на планинската верига Диабльоре, издигаща се над него, с дявола - иторията твърди, че в назъбените й върхове е живял някога дявола. Ле Диабльоре предлага на скиорите най-високите писти във Водоазките Алпи, както и прекрасни терени за свободно каране. На върха на ледника Ле Диабльоре се намира футористичният ресторант Бота 3000, който предлага на своите посетители невероятната комбинация от прекрасна кухня и умопомрачително красиви гледки към Монблан, Юнгфрау и Матерхорн. Самият ресторант от архитектурна гледна точка е шедьовър на съвременната планинска архитектура и е дело на швейцарския архитект Марио Бота. Глетчерът Ле Диабльоре е известен и с това, че от него тръгва най-голямото в света лятно трасе за тобоган.

Вилар и Грийон са две села-близнаци, традиционни, но и същевременно изключително модерни и популярни курорти във Водоазките Алпи. Те са изключително подходящи за семейства с деца и са разположени върху слънчева южна планинска тераса от която се откриват великолепни запомнящи се гледки към зъберите на Дон дьо Миди, Монблан и долината на Рона. Вилар е изключително популяр сред скиорите и предпочитан зимен курорт, но също така е и магнит за спортните ентусиасти през лятото, решили да покорят 300 км пътеки, 150 км терени за планинско колоездене и голф клуб Вилар. В близост до Вилар се намира друг известен курорт във Водоазките Алпи - спа курорта Бей, в който са останлите единствените работещи в страната солни мини, които носят популярността му като туристическа дестинация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Водоазките Алпи