Цюрихско езеро е езеро в Северна Швейцария, на Швейцарското плато, на север от Гларнските Алпи, като се изтича през река Лимат в река Аар. Езерото е разположено в древноледникова котловина, което подсказва, че то има ледников произход. Езерото има надморската височина 406 м, дължина 40 км, ширина 1-4 км, площ 88,5 кв. км. и дълбочина до 143 м. Езерото Цюрих определено е неизменна част от очарованието на град Цюрих, като този живописен природен басейн е изкуствено разделен на 2 части от изкуствен жп насип. Източната част, която следва след язовир Раперсвил е позната като Цюрихзее и се намира изцяло в рамките на кантон Цюрих. Западната част на Цюрихското езеро се намира нагоре по течението на язовира и се казва Оберзее. Двата малки острова Лютцелау и Уфенау се намират насред езерото Цюрих. Над езерото Цюрих има само два изградени моста – единият е в едноименния град, а другият е при жп линията в Раперсвил. Цюрихското езеро се простира на повече от 28 км на югоизток от Цюрих. Това природно бижу с кристално чисти води осигурява така необходимото пространство за дишане на забързания град. Чистите му, топли и идеално прозрачни води са жизненоважни за усещане на удоволствието от лятото. През другите сезони на годината накацалите по бреговете му живописни села, заедно с красивата природа, предлагат емоционални и запомнящи се екскурзии. Известен сътрудник на Нешънъл Джиографик казва "Круиз по Цюрихското езеро с фондю със сирене по залез слънце е незабравимо изживяване".

Водата в Цюрихското езеро идва от планините от рела Линт и затова водите на езерото са чисти и бистри и примамват към бреговете му всички желаещи да поплуват и отдъхнат сред природата. Районът около езерото си остава открит за пешеходни туристи и велосипедисти. Маршрутите са маркирани, а за почивка са обособени площадки за къмпинг на много места. Като цяло районът на Цюрихското езеро е достъпен за разходка с кораб, влак, пеша или на колела. Никое посещение на Цюрих няма да е пълноценно ако не се включите в пътуване с кораб по езерото. Спокойният колесният параход Stadt Zurich или лъскавият Panta Rhei тръгват от корабната гара на Бюрклиплац. Навсякъде в градовете по езерото Цюрих има възможности за настаняване и условия за практикуване на различни водни спортове. Североиточният и югозападният бряг на Цюрихското езеро са приютили най-представителните преградия на Цюрих, като североизточният бряг е доста лъскав заради факта, че на него се намират едни от най-бляскавите райони на цяла Швейцария. През годините заможните швейцарци и свръхбогати емигранти влагат много средства, за да издигнат своите домове-мечта именно на този бряг на Цюрихското езеро.

Отново в района, тръгващ от североизточният бряг на езерото, се намира селцето Кюзнахт, чиято слава идва от считаният за едни от най-изискваните в страната ресторант Ricos' Kunststuben. Кухнята му е изключително новаторска и изтънчена и е създавана от удостоеният със звезда "Мишлен" главен готвач и собственик Хорст Петерман.

Нататък по северният бряг на Цюрихското езеро се намира град Щефа, който се намира сред обширна територия с лозя и още от римско време винопроизводството е неразделна част от икономиката му. Със своите 60 ха лозя Цюрих се превръща в най-големият винарски кантон в немскоезична Швейцария. Ентусиастите, желаещи да дегустират някои от сортовете червено или бяло вино, трябва да посетят Експовина - най-голямото в света изложение с дегустации, което включва повече от 4000 марки вино от 24 страни.

Върху полуостров в югозападния край на Цюрихското езеро се намира средновековният град Раперсвил, който в миналото е бил един от най-големите политически съперници на Цюрих, но оказва се съревнованието е неуспешно. Понякога наричат Раперсвил "град на розите" заради многобройните му розови градини. Една от тези градини се отличава с уникалност заради факта, че е направена за незрящи хора със силно ароматни видове и информация за тях на брайлово писмо. Днес Раперсвил е популярна дестинация на качилите се на корабче за разходка, тръгващо от Цюрих. В центъра на града се издига замъкът Раперсвил, датиращ от XIV в. и представляващ добре оформена, триъгълна крепост, от която се разкриват удивителни гледки към езерото. В близост до замъка се намира църквата Св. Йоан от XIV в., едно от стълбищата на която води от Хълма на замъка до Хинтергасе, покрай която са наредени старинни къщи с колонади.

Друга забележителност в Раперсвил е Музея на цирка, който предлага интересен поглед към историята на прочутата фамилия Кни от Раперсвил и нейният Национален цирк Кни. От Раперсвил и Цюрих се организират страхотни екскурзии до малкото, спокойно и симпатично островче Уфенау, което е собственост на манастира в Айнзиделн и е защитено като част от природен резерват Фрауенвинкел.

На южният бряг на Цюрихското езеро се намира водният парк Алпамаре. По нататък по крайбрежието се намира град Волерау, който е известен в Швейцария и по света с две неща - в него данъчната ставка е най-ниска и е дом на роденият в Базел световен тенесист Роджър Федерер. По южният бряг на езерото има и интересни музеи за разглеждане. Един от тях е музеят на винарството, който предлага разходка из историята на цюрихските вина. Друг известен град, разположен на Цюрихското езеро, е Килхберг, в който въздухът мирише на шоколад, защото в него се намира огромната шоколадова фабрика Линд и Шпрюнгли.

На брега на Цюрихското езеро се намира още едно интересно историческо градче, в близост до което е разположена една красива ботаническа градина, в която могат да се разгледат екзотични и локални растения, подредени в 16 сектора. На изток от Бетлис, на 200 метра над повърхността на езерото, се намира една уникална природна забележителност - невероятно красив 40-метров водопад, който се стича в дефилето Зееренбах.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Цюрихско езеро