Алгарве е най-южният португалски район и едно от най-живописните места на европейското атлантическо крайбрежие. Заради стратегическото си местоположение-близо до Средиземно море и до Атлантическия океан, за Алгарве са воювали и финикийци, и римляни, и маври, и християни. През 1250 г., след победа над маврите, Португалия присъединява Алгарве към своята територия. Но още дълги години кралство Кастилия оспорва това. Едва през 1297 г. при управлението на крал Дом Динис I, след подписване на Договора от Алканинес, Алгарве остава под владение на кралската корона. Лагуш е пристанището от което отплават корабите за около- светските си пътешествия. Сагреш пък е мястото, където принц Енрике Мореплавателя през 1415 г. основава Академия за мореплаване и променя съдбата и бъдещето на Португалия. Сега, безкрайните плажове и стръмни брегове, обагрени в червено-оранжеви нюанси при залез слънце, привличат многобройни туристи. Всяко лято населението на Алгарве нараства от 400 хил. до 1 млн. души. Фару е град с наскоро модернизирано летище и отправна точка за хората, които искат почивка в по-оживената част на запад, а за тези, които искат повече спокойствие-източната част на Алгарве. От Фару се виждат множеството островчета и лагуни в природен парк „Риа Формоза“, където разнообразието на птици е голямо.

Албуфейра е един от най-оживените курорти. В най-западния край на Алгарве е планинската верига Коста Висентина, в подножието на която са едни от най-живописните плажове, посещавани главно от сърфисти. Между ниските хълмове на Алгарве и брега, се простира междинна ивица, наречена Барокал. Това е най-плодородната земя на Алгарве. Стопаните от чудесните села с подредени бели къщи, с червени покриви, изнасят на местните пазари своята продукция-изобилие от череши, ягоди и пъпеши през лятото и грозде, смокини и баддеми, през есента. Не липсват и исторически забележителности в Алгарве: красиви замъци, интересни църкви, а и много останки от римско време. Крайбрежието на Алгарве е дом за морски видове птици, сред които и рядката червеноклюна гарга. Във вътрешността корковите гори и храсти, създават условия за живот на пчелояди, синьокрили свраки и грабливи птици, като керкенези и орли-змияри. Наблюдаването на птици е възможно по всяко време на годината. През пролетта пристигат птиците, които мътят през лятото, а есента се наблюдават огромен брой прелетни морски и грабливи птици.

Алгарве е известен и с големите масиви от вечнозелените коркови дъбове.Отглеждането на това дърво, жизнено важно за икономиката на Португалия, е отнело векове. Корковите дъбове се нуждаят от обилни, но равномерно разпределени валежи от дъжд, меки зими, повече слънце и дълбоки силициеви почви. В Алгарве тези условия са налице и за това тук се произвежда най-висококачественият корк. А в Португалия се намират една трета от световните гори с коркови дъбове. Тези дървета достигат необходимата зрялост едва след 25-30 години, когато кората им или коркът е готов за събиране. Това става все още ръчно от юни до август като се използват малки брадвички, с които се режат парчета от кората. След това тя се разделя на ленти, като се използва дръжката на брадвичката.След тази операция, на дървото му трябват 9-10 години, за да израсте новата кора. В Португалия в момента им няколкостотин фабрики за производство на различни изделия от корк: връхчета на пури, подови покрития, плаващи изделия, предмети за дома и дори за космическите совалки.

На около 20 км от Фару - Алгарве, в Сан Браз де Алпортел, през последния уикенд на юли, се провежда ежегодно Планински пазар (Feira da Serra). Освен че можете да си купите някакъв сувенир от корк за спомен, тук ще имате възможност да видите как работят майсторите с корк, изработвайки различни предмети: шапки, колани, подложки за маса и портмонета.

Голф - игрищата са другата дестинация на Алгарве. Играта на голф, португалците взаимстват от британците. Първият голф-клуб е създаден в град Порто и броят им нараства, особено през 30-те години на 20 век. Но най-голямото разрастване на броя на голф-игрищата е в Алгарве, като първото е от 1921 г.,а сега те са 24 на брой. Днес Виламоура е центърът на голфа в Алгарве със своите пет игрища. Първото от тях е Старото игрище, проектирано от Франк Пеник през 1969 г. Много от голф- игрищата в Алгарве са подходящи за начинаещи. Тук има и няколко училища за голф, където можете да усъвършенствате своя удар. Обикновено голф-игрищата са така проектирани, че гледките към океана са прекрасни.

Освен приятния климат и многобройни развлечения, Алгарве предлага и чудесна местна кухня, в която се чуства мавританското наследство. Специалитетите от сардини, риба-тон, миди и други ракообразни, заслужават да се опитат. Чаша вино, приготвено по традиция, създадена още от финикийците, непременно трябва да присъства на трапезата. А малките марципанови кексчета за десерт са нещо фантастично.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Алгарве