Фару (Faro) е уютен португалски град, разположен в центъра на южното крайбрежие на Алгарве и отправна точка за пътуване до различните части на областта. За тези, които пристигат във Фару със самолет, ще направи впечатление модерното летище, а най-вече множеството островчета и лагуни, принадлежащи към защитен природен парк „Риа Формоза“. Той се простира на 48 км и притежава едни от най-идилитичните плажове на Алгарве, а също и много редки водни птици, като чайка-морска рибарка и пурпурна водна кокошка.

Фару е град с богато историческо минало. Познат под името Осоноба още преди римляните, Фару е бил най-важното селище в Южна Португалия. Той е значително развит през 8 век, когато тук господстват маврите. Фару е включен в границите на Португалия през 1249 г., а е обявен за главен град на област Алгарве през началото на 19 век. Фару има привлекателен исторически център, ограден с крепостна стена. Входът към стария град е една монументална арка от 1812 г. Интересни са правителствените сгради от 19 век. Но най-голямата забележителност е катедралата от 1215 година. След голямото земетресение от 1755 г., само камбанарията и главният вход са се запазили в оригиналния си вид.

Красивите пана от плочки азулежу и бароковия ретабъл на олтара също са запазени в реставрираната част на църквата. От върха на камбанарията, гледката към града и островите, е приказна. В двора на църквата има странна гробница, построена от черепи и кости. Впечатляващи са укрепленията, построени през 9 в. от арабския владетел Бен Бекр, разположени на срещуположната на входа страна на Вътрешния град. Старият арабски квартал с много магазинчета, от които човек може да си хареса нещо за спомен, е една атракция за Стария град.

На 11 км от Фару се намира дворецът на граф Кадавал от 18 век, който е реставриран и превърнат в хотел. Запазил великолепието си в архитектурата и обзавеждането, той може да осигури едно приятно пребиваване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Фару