Тавира (Tavira) е португалски град, разположен на изток от Фару и може би е най-съхраненият град в Алгарве. Основният поминък на населението тук още от римско време е риболовът. Под господството на маврите, Тавира процъфтява. Оттогава е замъкът, който по-късно е възстановен от Дом Динис. Градината му е запазила великолепието си с редките цъфтящи фикуси, хибискуси и бугенвилии, заедно с огромния брой други цветя.

През 15 в., Тавира е главното пристанище, от което се изпращат подкрепления за отвъд- морските гарнизони. Заради важната мисия, която изпълнява, през 1520 г. Тавира е обявен за град. След опустошителното земетресение през 1755 г. градът запада. Но постепенно уловът на различни видове риба и особено на риба-тон оживяват развитието му. И днес град Тавира се стреми да съхрани очарованието си с ниските бели къщи, с разноцветните рибарски лодки, с двата моста над р.Гиляу, единият от които е от римско време и с многото кафенета навън. За такъв малък град, църквите са многобройни тук. По-интересна от тях е църквата „Милосърдие“ с красивата си ренесансова фасада и позлатения ретабъл на главния олтар.В Ислямския музей, посетителят може да се запознае с ислямското минало на Тавира.

Изложби на съвременното изкуство предлага дворецът „Галерия“. Готическата църква „Св. Богородица“от 13в. е известна с огромните си външни часовници. Зад църквата „Сантяго“ е старата водна кула на Тавира, в която е инсталирана камера обскура,предлагаща 15-минутно пътуване из Тавира с най-очарователните забележителности и гледки на града. На няколко минути пеш от центъра на Тавира се намира един манастир от 16век, преустроен в хотел. Запазена е сводестата галерия, напомняща миналото му, а в съвременен аспект може да се насладите на красивите градини и басейна до тях.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тавира