Шафхаузен (Schaffhausen) е прекрасен курортен град в Северна Швейцария, разположен на северния бряг на река Рейн, на около 10 км на юг от границата с Германия. Първите сведения за града като населено място датират от 1045 г. Това, което носи слава на Шафхаузен са най-големият водопад в Европа - Рейнският водопад. Освен това градът може да се похвали и с най-добре запазения средновековен градски център в цяла Швейцария. Малкото градче е лабиринт от калдъръмени улички, мокрени от фонтани площади и уникални със своята архитектура къщи. Старият център на Шафхаузен е пълен с добре запазени сгради, интересен часовник и астрономически уред, както и средновековни фонтани.

Възникването на града датира от XI в., тъй като на това място на реката търговските кораби е трябвало да пускат котва, защото Рейнският водопад прави по-нататъшното плаване невъзможно. Счита се, че името на града означава "корабните къщи" - в тях товарите са били складирани преди да бъдат транспортирани по суша. Именно речната търговия е тази, която помага на Шафхаузен да процъвтява през годините. Голяма част от днешните къщи - със сложно изваяна украса и ярко оцветени фасади, датират точно от ренесансовия разцвет на града.

Една от забележителностите на града е средновековната кръгла крепост Мунот - извисява се над града от върха на покрит с лозя хълм. Крепостта е популярна сцена за концерти на открито, както и като камбанария, камбаната на която бие в 21:00 часа. От бойниците на Мунот пък се откриват панорамни гледки към града и отвъд него. На около 3,2 км надолу по течението след Шафхаузен, река Рейн се хвърля в умопомрачителен водопад - Рейнския водопад, който със своите 41,6 милиона литра в минута, които се изливат от високо, е най-големият водопад в Европа. Край водопада се издигат два замъка - Шльосли Вьорт на северния бряг, и замъкът Лауфен на южния бряг на реката.

За онези, на които забавленията им са малко, на разположение е Приключенският парк - атракцион с редица главозамайващи въжени пътеки сред върховете на дърветата. Тези пък, които търся спокойствие, могат да се качат на ферибот и да посетят бенидиктинският манастир - островният манастир Райнау, който е разположен на остров сред реката.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шафхаузен