Санкт Гален (Sankt Gallen) е курортен град в Североизточна Швейцария, известен с текстилната си промишленост и манастирския си район. Главен административен център на кантон Санкт Гален, градът е разположен около река Зитер на около 30 км на запад от границата с Германия, в немскоезичната част на Швейцария, кацнал от двете страни на река Щайнах, вливаща се малко по-късно в Боденското езеро. С Библиотеката на абатството и Катедралата, Санкт Гален е един от най-важните религиозни и културни центрове в Средновековна Европа.

Първите сведения за града като населено място датират от 720 г. Mанастирът, който става причина за основаването на града, вече не действа от XIX век насам. В комплекса е настанена библиотеката, обявена от UNESCO за световно културно наследство. Това е една от най-старите и големите в Европа с над 2 хиляди ръкописа, 1600 книги от самото начало на печатането и още 160 хил. други томове. През Средновековието Санкт Гален се развива като търговски и индустриален център, защото има всички предпоставки, които и до днес са валидни за привличане на хора и инвестиции. Пътищата, прокарани за поклонниците, стимулират търговията, манастирската болница и собственият съдия способстват за оформянето на публичен сектор, а образованите възпитаници на манастирския колеж - човешкия потенциал. След като става център на текстилната манифактура, индустрия и търговия, Санкт Гален трупа доста финансови средства, които от своя стана стават предпоставка за раждането на първите банки.

Независимо, че Санкт Гален е икономическият и културен център на Източна Швейцария, градът е малък и има само 75 хиляди жители. Градът е представян като уютен център на просвещението и културата, както и като седалището на едни от най-големите швейцарски банки плюс десетки малки частни, криещи милиардите на хиляди американци и европейци. Санкт Гален е град, в който е изпълнен с история и изящна архитектура, което най-добре се вижда в Стария град. Там могат да бъдат разгледани и посетени различни архитектурни, исторически и религиозни обекти като например бароковата Щифтскирхе и Бенедиктинското абатство, наред с различни други църковни и административни сгради. Щифтскирхе е разположена на пътя на богомолците, тръгнали за Сантяго де Компостела в Испания, построена е през XVIII в. и представлява барокова катедрала с две кули-близнаци.

Библиотеката на абатството е най-голямата забележителност на манастирския комплекс и представлява грандиозна барокова библиотека на "писалището на Европа" - главния средновековен културен център. Други интересни обекти в Санкт Гален са гръцката православна църква „Св. Константи и Елена“, Университетът, Градската баня (най-старата в страната) и други.

Като важен център на текстилната промишленост, прочута най-вече с висококачествени бродерии и дантели, нормално е в града да има Музей на текстила - очарователен музей, в който са изложени едни от най-ранните механични тъкачни станове и машини за ръчна бродерия, изящни образци на санктгаленска дантела, копие на рокля на Мишел Обама, бродирана в Санкт Гален, както и много добра селекция на най-новите тъкани. Други интересни музеи са Исторически и етнографски музей и Природонаучният музей. Интерес представлява и банката Wegelin, която е най-старата частна банка в Швейцария. Задължително трябва да се посети още едно уникално място в Санкт Гален - "най-голямата в света открита всекидневна стая". Това място се намира в квартал Блайхеле и представлява пространство, в което червен килим се разпростира върху улици, пейки, дивани и всичко е по проект на мултимедийната художничка Пипилоти Рист.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Санкт Гален